Ne giyse yakışıyor

Ne giyse yakışıyor
11 Ağustos 2012 12:48

BAŞBAKAN’IN kalpaklı pozu, son dönemdeki ulusalcı çıkışlara uygun bir görüntü oluşturdu.

Etyen Mahçupyan: Psikolojisi bir sarkaç gibi.
Mehmet Altan: Şanghay Beşlisi söylemine uygun.
Turgay Oğur: İkinci Atatürk fikrini anımsattı.
 
Taraf Gazetesi ile Başbakan Erdoğan’ın arası MİT krizinden bu yana hala düzelmeiği gibi iyice açıldı. Taraf bugün de birinci sayfasından Başbakan’ı topa tuttu:
 
 
Kalpak yakıştı maşallah

 
ATO’nun iftar yemeğinde kendisine hediye edilen kalpağı takan Erdoğan’ı aydınlar analiz etti.
 

 
Altan: Din ve ırk milliyetçiliğine dönüş işareti.
 
Mahçupyan: Sert ve ittihatçılara yakın bir görüntü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde yaptığı Kürt sorunu, Aleviler ve daha pek çok konuda yaptığı tepki çeken açıklamalarını değerlendiren yazarlar ve sivil toplum temsilcileri Erdoğan’ın bir zamanlar eleştirdiği ulusalcılar gibi davranmaya başladığını söyledi.

 
Yazar Mehmet Altan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çatışmalarda yaşamını yitiren askerlerin yakınları ve gaziler için ATO’da düzenlediği iftar yemeğinde, kendisine hediye edilen bir kalpağı takan Erdoğan’ın bu görünümünün ise son dönemde ortaya koyduğu polikalarla uyumlu olduğunu kaydetti.
 
Yazarlar ve sivil toplum temsilcilerinin görüşleri şöyle:

 

Etyen Mahçupyan: Tayyip Erdoğan’ın psikolojisinin bir sarkaç gibi olduğunu düşünüyorum ben. İki uçta gidip geliyor. Bir tarafında bir Müslüman vicdan var, öteki tarafında devleti yönetmek zorunda olan ve yeniden iktidar olmak isteyen bir siyasetçi var.  Devlete yanaştıkça daha Türkleşiyor devletin kavgalı olduğu alanlarda ise İttihatçılaşıyor. Mesela Kürt meselesinde İttihatçılaşabiliyor, çünkü bir kavga var ve devleti temsil ediyor.

Dolayısıyla da Kemalist rejimin cumhuriyet sonrasındaki ilk dönem tavrına benzer bir tavır sergileyebiliyor.  Ama bu Tayyip Erdoğan’ın bütününü temsil etmiyor. Dolayısıyla Tayip Erdoğan’a baktığımız zaman madalyonun iki yüzü var. Devlete yakınlaştığı zaman başka bir adam, devlete uzaklaştığı zaman başka bir adam. O zaman daha da sert ve ittihatçılığa yakın bir adam.

 

Mehmet Altan: Erdoğan’ın kalpaklı resmi referandumdaki demokratik, kapsayıcı, küresel, çözüm üretici politikalarını terk edip, yerele, ırk ve din milliyetçiliğine geri dönmesine mevcut İçişleri Bakanı’na sahip çıkarak ülkeyi bütünleştirici bir anlayıştan uzaklaşmasına, küresel bir vizyonu terk ederek Şanghay beşlisi gibi Türkiye’yi mezralaştıracak bir noktaya savrulmasına uygun düşüyor.
 
 

Genç Siviller’den Turgay Oğur: Atatürk resmi asma mecburiyeti olan Müslümanların en çok tercih ettiği Atatürk portresi aynı kalpaklı pozdur. Bu fotoğraf ikinci Atatürk yakıştırmasının somut resmi oldu. Şimdi bu fotoğrafın AK Parti teşkilatlarında ne kadar yaygınlaşacağına bakmak lazım. Kullanım yoğunluğu rejimle ve ikinci Atatürk olma fikriyle ne kadar barışık olduklarının göstergesi olacak
 
İftar yemeğinde kalpaklı Başbakan Erdoğan’ın başına takan Muharip Gaziler Derneği Başkanı Şükrü Tandoğan, “Kalpak yönetmelik gereği kıyafetimizin parçasıdır” dedi.

Tarafa konuşan Tandoğan şunları söyledi: “Yaptığımız bilinçli bir şeydi. Kalpak. Kuveyi Milliye ifade eden kurtuluş savaşının simgesi, Kemalizmi simgeliyor diye bir şey yok. Kurtuluş savaşındaki tüm komutanlar takmış, tüm halkımız için bu milli bilinci ifade ediyor. Başbakan takdim ederken hiç böyle şeyler aklımıza gelmedi.”
 

ADD de ‘onurlu iş’ dedi
 
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreteri Elif Çuhadar ise “Başbakan’a kalpak hediye edilmişse, onurla kabul etmesi çok güzel. Biz başbakanı genel fotoğrafa bakar eleştiririz, ancak o başka. Başbakana kalpak hediye edilmesi de kabul etmesi de çok doğal. Bu bir dönemin simge giysisi geçmişe bağlılığı anlatır, buna bir yorumumuz olamaz” dedi.


 
 
‘BDP’li Tan: Türkiye kalpaklılardan çok çekti Sarıklı başbakan’ lazım BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, şunları söyledi: “Bir zamanlar başında takke ve sarıkla gezen başbakanın şimdi kalpak takması hazin bir gelişme. Keşke tekrar başına sarık bağlayıp öyle oturabilse. Bugün başında sarıklı akil bir başbakana ihtiyaç var. Çünkü kalpaklılardan çok çektik.”