NATO: Türkiye yaptırımlara maruz kalabilir

NATO: Türkiye yaptırımlara maruz kalabilir
9 Mart 2018 10:24

Türkiye’nin Rusya ile vardığı S-400 anlaşmasına ABD ve Avrupa’dan ilginç tepkiler gelmeye devam ediyor. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scarrapotti, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının belli sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Öte yandan diğer bir NATO ülkesi olan Yunanistan’ın ise yıllardır S-300 füze savunma sistemini kullanıyor olmasına ses çıkmıyor…

 

 

 

NATO komutanı Scarrapotti, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun savunma bütçesi konulu oturumuna katılarak senatörlerin sorularını yanıtladı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, bir senatörün Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle Kongre’nin yaptırımlarına maruz kalabileceği ihtimaline işaret eden sorusu üzerine Scarrapotti, Türkiye’nin S-400 alma niyeti konusunu Türk yetkililerle görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

 

 

Scarrapotti, bu sistemin NATO sistemleri ve ABD’ninkilerle uyumsuz olduğuna ve birlikte çalışamadığına dikkati çekerek, “Türkler de bu etkinin bilincindeler. Sadece ben değil, hükümetimizin diğer üyeleri de, S-400 satın alımının diğer sonuçları konusunda Türkler’i net şekilde bilgilendirdik. Dolayısıyla bunun farkındalar” diye konuştu.

Hava savunma tedbirleri ve kullanabilecekleri sistemler konusunda Türkiye’yle yakın temas halinde olduklarını belirten Scarrapotti, “Bunun (S-400 alımı) henüz tamamlanmış bir anlaşma olduğunu düşünmüyorum” ifadesini kullandı.

 

Amerikalı orgeneral, “NATO’yla uyumlu bir sistemi satın almak için diğerlerinin yanısıra bizimle de konuşuyorlar. Bence önümüzde biraz zaman var ve niyetim, onları NATO’yla uyumlu bir sistemin daha iyi sistem olacağı noktasında ikna etmek” dedi.

Demokrat senatör Jack Reed de, Türkiye’yle ilişkilerin Suriye’deki istikrarsızlık ve şiddetin yanı sıra Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı nedeniyle de gergin olduğunu söyledi. Reed, S-400 kararının ABD-Türkiye arasındaki geniş yelpazede savunma işbirliğini tehlikeye atma potansiyelini taşıdığını kaydetti.

 

 

Oturumda bir senatör, aralarında Türkiye’nin de olduğu bir grup ülkeye ABD’nin hala yeni büyükelçi atamadığına dikkati çekerek, Scarrapotti’ye, “Bu durum misyonunuzu yerine getirmede sizi endişelendiriyor mu?” diye sordu.

Orgeneral Scarrapotti de, “Evet bu beni endişelendiriyor. Büyükelçiliklerde harika ekipler var ve onlarla çok yakın çalışıyoruz. Ama büyükelçi, hükümet tarafından atanan kilit bir kişi. Dolayısıyla bu her bir ülkedeki boşluğu doldurmalıyız. Örneğin Türkiye, kilit NATO müttefikiyle ilişkilerimizi güçlendirmeyi devam ettirmek için çok hassas görüşmelerin içerisindeyiz” diye konuştu.

 

 

Scarrapotti bir başka soruyu yanıtlarken, “Türkiye gibi yakın bir NATO müttefikiyle ilişkilerini muhafaza etmek ve güçlendirmek istediklerini” vurgulayarak, uzun vadeli çıkarların bunu gerektirdiği mesajını verdi.

Scarrapotti bir senatörün, Türkiye’nin laiklikten uzaklaşarak daha dindar bir topluma dönüştüğü ve bu “kültürel değişimin Türkiye’nin davranışları üzerinde önemli etkisi olduğu” şeklindeki kaygısına dair bir soruyu da yanıtladı.

Türkiye’de hükümetin “daha İslamcı ve daha az laik” bir yapıya doğru değişim gösterdiğinin “belki söylenebileceğini” ifade eden Scarrapotti, “Bunun sonuçlarının ileride görüleceğini düşünüyorum. Ama bunun büyük çoğunluğu darbe girişimi neticesinde oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi zihninde, ülkesini ve hükümet şeklini güvenceye almak için adımlar attı. Bence bunu takip etmeli ve biraz daha derine bakmalıyız. Bununla birlikte, Türkiye’deki muhataplarımla ve güvenlik yetkilileriyle rutin diyaloglarım oluyor. Türkiye, değerli bir müttefik ve NATO müttefiki. Bu ilişkiyi geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Bence bunun da bir bütün olarak hükümet üzerinde etkisi olabilir. Çünkü eminim ki NATO üyeliğine ve ortak değerlere bağlı kalmaya niyetliler” diye konuştu.

 

 

YUNANİSTAN S-300 KULLANIYOR

 

 

Türkiye’nin Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasına her fırsatta tepki gösteren ABD ve Avrupa’dan, bir NATO ülkesi olan Yunanistan’ın kullandığı S-300’ler için ise herhangi bir açıklama gelmiyor. Yunanistan geçtiğimiz yıl Kıbrıs Rum Kesimi ile vardığı anlaşma çerçevesinde adada bulunan S-300’leri bünyesine katmıştı. O dönemde Yunan ve Rum basınında yer alan haberlerde ilerleyen zamanlarda savunma sistemlerinin geliştirilerek S-400’lere yükseltileceği de belirtilmişti.

 

ERDOĞAN DA SÖYLEMİŞTİ

 

 

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’da ABD ve Avrupa’ya Yunanistan örneğini verecek tepki göstermişti. Erdoğan bir konuşmasında, “NATO ülkesi olan Yunanistan yıllardır S-300’leri kullanıyor, kimsenin sesi çıkmıyor’ ifadelerini kullanmıştı.