Nakil başvurusunda DİKKAT! Boş kontenjana kanmayın

Nakil başvurusunda DİKKAT! Boş kontenjana kanmayın
2 Eylül 2014 09:23

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, dün resmi okullarda ikinci nakil, özel okullarda ise serbest kayıt dönemi başladı.

 

İlk hafta resmi okulların nakil kontenjanları dolu göründüğü için devlet liselerine başvurular alınamadı. Sadece özel okula nakil yaptıracak öğrencilerden açılan kontenjanlar belli oldu. 29 Ağustos Cuma akşamı açıklanan nakil sonuçlarına göre Galatasaray, Kabataş Erkek, İstanbul Lisesi gibi yüksek puanlı okullardaki fazla sayıda boş kontenjan var. “Yüksek puanlı liselerde çok boş kontenjan olması, puanların düşeceği anlamına gelmez” diyen uzmanlar, bu hafta nakil başvurusu yapacak öğrencilerin puanlarına yakın okulları seçmesi gerektiğini belirterek uyardı. İlk hafta nakil sonuçlarına göre çok programlı liseler, imam hatipler ve meslek liselerinde çok fazla boş kontenjan oluşmadı. Çünkü bu okullara yerleştirilen öğrenciler, başka bir resmi okul için başvuru yapamadı. Bu hafta Anadolu liselerinden özel okullara geçen öğrencilerin yerine başka öğrenciler geleceği için düşük puanlı okullara doğru boşlukların ortaya çıkacağı ve çok programlı liseler, imam hatipler ve meslek liselerinde de nakillerin gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Tercih yapmayan ve bakanlık tarafından otomatik yerleştirilen ya da tercih yaptığı halde yerleştiği okuldan memnun olmayanların önümüzdeki hafta, yani üçüncü nakil döneminde okulların boş kontenjanlarını yakından takip ederek, nakil başvurusunda bulunmaları gerekiyor. TEOG’da resmi okullar için nakil başvuruları 26 Eylül’e kadar devam edecek. Her hafta perşembe akşamına kadar resmi okullara nakil başvuruları alınacak ve cuma akşamı MEB tarafından yerleştirme sonuçları açıklanacak. Boş kontenjanlara göre nakiller bir sonraki hafta sürecek. Yani okullar açıldıktan sonra da öğrenciler puanına göre nakil başvurusu yaparak okul değiştirebilecek.

 

Özellerde serbest kayıt

 

Özel okullarda, dün başlayan serbest kayıt dönemi, kolejlerin kontenjanları dolana kadar devam edecek. Yabancı özel okullarda da hâlâ boş kontenjan var. Özel okullar taban puan ilanı, ön kayıt ve kesit kayıt yoluyla öğrenci alacak. Okulların internet sayfalarında yapılan duyuruya göre ön ve kesin kayıtlar aynı gün de yapılabiliyor, ilk gün ön kayıt, ikinci gün kesin kayıt da alınabiliyor. Öğrencilerin kolejlerin internet sitelerini takip etmeleri ve okul kapısında bekleyerek kayıt yaptırmaları gerekiyor. Ön kayıtları internet üzerinden alanlar da var. Özel okullardan bazıları taban puanlarını artırırken, bazıları ise düşürdü.

 

Nakil başvurusunda DİKKAT!

 

Okulların boş kontenjanlarına ve taban puanlarına bakarak, kendi puanınıza yakın olan bir okulu seçip oraya nakil isteyebilirsiniz. Nakillerde tek okul tercihi yapılacak.

Şu anda en çok yüksek puanlı okullarda boş kontenjanlar görünüyor. Ancak bu kontenjanlar sizi yanıltmasın. Çok boş kontenjanın olması, puanların düşeceği anlamına gelmez. Öğrenciler bu okullara yerleştirilirken puan üstünlüğüne göre sıralama yapılacak. Sizden daha yüksek puanlı öğrencilerin de bu okullara başvuru yapacağını unutmayın. Önümüzdeki haftalarda da yine bu okullarda boş kontenjan olursa ve puanınız okulun taban puanına yaklaşmışsa, nakil başvurusu yapabilirsiniz.

Başvurular kaydınızın göründüğü okula yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre, özel okuldan devlet okuluna, devlet okulundan da özel okullara nakil başvurusu yapılabilecek.

 

 

25781135

 

 

Kaynak: Hürriyet