Müziğin insan üzerindeki etkileri

Müziğin insan üzerindeki etkileri
18 Mayıs 2018 17:08

Sokrates’in o meşhur sözü ile başlayalım; ‘’müzik ruhun gıdasıdır!’’ Bu söz aslında tek başına müzik ile ilgili her şeyi açıklamaya yetiyor.

 

 

 

İnsan ruhu bazen müzik yoluyla gıdalanmak isteyebilir. Ruhun gıdasız kalması beraberinde bazı psikolojik sorunları da getirmektedir. Dolayısıyla müzik insan psikolojisi üzerinde oldukça etkili bir araç olabilmekte. Zaten müziğin insanlar üzerindeki etkilerine bakacak olursanız psikolojik etkileri daha ağır basabiliyor. Ruhun gıdası müzik ile ilgili her ne kadar bazı olumsuz fikirler de ortaya atılsa biz her şeyin fazlası zarar mantığıyla hareket edip müziğin de tadında bırakılması gerektiğini savunuyoruz. Müzik insan ruhuna hitap ediyor evet, ancak ruhlar âleminde yaşamıyoruz. Gerçek dünyaya dönmemiz eğer müzik yüzünden biraz zaman alacaksa bu konuya dikkat edilmesi gerekir.  Müziğin insanlar üzerindeki bazı etkileri yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmış, bakalım bunlar neymiş?

Müzik dinlendiği esnada insan beynindeki kan ve buna bağlı olarak oksijen miktarı artıyormuş. Bu durum uyarıcı ve harekete geçirici bir etki sağlıyormuş. Uyarıcı bir etki demişken bu konu ile ilgili okuduğum bir makalede müziğin yasal bir morfin olduğu iddiası ortaya atılmıştı. Müziğin evet, uyarıcı ve müzik türüne göre rahatlatıcı stresten uzaklaştırıcı ve dinginlik sağlayan bir yönü var ancak bu yön ortaya çıkarken farkında olunmadan insan beynindeki anılarında silindiği iddiasından bahsediliyordu. Bu yüzden unutkanlığa sebebiyet veriyormuş. Biz konu ile ilgili son noktayı koyacak bir merci olmadığımızdan bu konunun derinine araştırılması hususunu sizlere bırakıyoruz. Müziğin etkilerine devam edelim. Müzik kalp atışlarını ve metabolizmayı doğrudan etkilediğinden yapılan idmanlarda vücut yorgunluğu geç hissediliyor ve müzik türüne göre yaptığınız sporun temposu siz fark etmeden otomatik olarak ayarlanıyor. (bkz. Capoeira) Müziğin ilham verici ve yaratıcılığı arttırıcı bir yönü de var. Beynin sağ ve sol lobunun dengede çalışmasını sağlayarak etkili öğrenmeyi tetikliyormuş. Bazı müzik türleri sakinliği arttıran endorfin hormonunun salgılanmasını sağlıyormuş. Kas gerilimini azaltarak koordinasyon ve beden hareketlerini de geliştirdiği söyleniyor. Müziğin stresi azaltarak rahatlatıcı etki oluşturduğunu da pek çok kez deneyimlemişsinizdir. Müziğin insan üzerindeki etki yolları bunlar. Peki, siz müziğe hangi yollardan ulaşıyorsunuz? Ekseriyetle arama motorlarına ‘ücretsiz müzik indir’’ şeklinde yazarak talep oluşturuyor olmalısınız. Peki, hangi siteden müzik indiriyorsunuz?

Müziğe Ulaşmanın En Pratik Yolu Burada

Hemen hemen tüm müzik indirme siteleri aynı şekilde hizmet verir. İndirmek istediğin müziği seçer ve orijinal mp3 formatına ulaşırsınız. Şimdi bahsedeceğim https://www.mp3indir.ist/ platformu üzerinden mp3 indir işleminizi yaparken orijinal format ile birlikte aynı şarkının farklı yorumlarına da ulaşabiliyorsunuz.

Sade ve kullanıcı dostu web tasarımı ile hizmet veren oluşumun ana sayfasında yer alan popüler, mp3ler ve son eklenen mp3ler kategorisi altında listelenen şarkılardan istediğinizi seçebilir, aynı şarkıya farklı yorumlarla sahip olmanın ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.