Musul’da yeni cephe

Musul’da yeni cephe
21 Ekim 2016 10:45

Musul operasyonunun 4. gününde peşmerge Navaran’da yeni bir cephe açtı. Tılskof, Navaran ve Başika’da 3 koldan Musul’a harekât başlatıldı. Musul yakınlarındaki çoğunlukla Ezidi, Şabak Kürtleri ve Arap Hıristiyanların yaşadığı 16 köy ilk 6 saatte IŞİD’den kurtarıldı.

 

 

 

 

 

Harekâtın ilk günü açılan Geyyara ve Hazır cephelerinin ardından dün peşmerge birlikleri Duhok kenti ile Musul arasında kalan ve çeşitli etnik kimliklerden 40’tan fazla köyün bulunduğu bölgede üçüncü bir cephe açtı. Peşmerge güçleri, Duhok’a bağlı kasabalardan olan Şeyhan yakınlarındaki Navaran köyüne girmek için sabah saat 04.00’da toplandı. Koalisyon uçaklarının bombardımanı, tank ve top atışları ve havan atışlarının ardından günün ilk ışıklarıyla operasyon başladı. Peşmergenin özel birlikleri olan Zeravani Birlikleri, Şabak köyü olduğu belirtilen Navaran’a doğru ilerlemeye başladı.

 

IŞİD’den karşı taarruz

 

Navaran ile çevresindeki köyler, topçular ve uçaklarla vuruldu. Sabah peşmergenin saldırısı ve Navaran’a ilerleyişine sessiz kalan IŞİD, daha sonra karşı taarruza geçerek havan ve top atışları ile saldırdı. Havanların bazıları peşmerge grupları ile operasyonu yakından izleyen gazetecilerin yakınına kadar ulaştı. IŞİD’in istihbarat toplaması için uçurduğu belirtilen, üç adet insansız hava aracı düşürüldü.

 

6 saatte 16 köy

 

Operasyon kapsamında Başika yakınlarındaki Harabe Delil, Büyük Tisharabe, Küçük Tisharabe ve Pirhelan köyleri ve İmam Reza Türbesi IŞİD’den kurtarıldı. Peşmergenin Başika kasabasına 1 kilometre mesafede olduğu kaydedildi. Kontrol sağlanan köylere Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı çekildi. Navaran’da aynı adı taşılan Navaran köyü, Kaym, Sımaki ve Barime köyleri IŞİD’den alınırken, Fazıliye, Ömer Kapıcı ve Hursabat köyleri kuşatıldı. Tılskof tarafından Hıristiyan köyü Marora’da kontrol sağlandı. Irak Ordusu da 91’inci Tugay’ın öncülüğünde Geyyara cephesinden başlattığı 6 saat süren operasyonda Hamdaniye’ye bağlı Hristiyan nahiyesi Bertele ile Halidiye, Hebate, Salihiye, Zıbawer, Mekuk, Seydawe, Bınavere köylerini IŞİD’den aldı.

 

Dumanlı kamuflaj

 

IŞİD’in Başika yakınların 4 bombalı araçla saldırı girişiminin engellendiği belirtildi. Uçaklar, ablukaya alınan köylerin çevresini bombalarken, IŞİD savaş uçaklarının görüş alanını engellemek için köylerine çevresine ateş yaktı. Bu nedenle gökyüzünü dumarlar kapladı. Rudaw, peşmergelerin dinlemelerine takılan IŞİD’lilerin telsiz konuşmalarında, “Büyük bir güçle saldırıyorlar. Destek kuvvet gönderin” dediğini, Musul’dan yanıt veren IŞİD’li sorumlunun “Direnin, destek kuvvet yok” dediğini aktardı.

 

Cephede 3 Barzani

 

Tıslkof’ta operasyonu Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin komuta ettiği belirtilirken kardeşi Sirvan Barzani de Navaran’daki tank ve topçu birliklerini yönetti. Mesud Barzani’nin oğlu ve IBKY’nin istihbarat örgütü olan Parastin’in sorumlusu olan Mesrur Barzani, harekâtı Navaran köyüne hâkim karargâhtan takip etti. Sirvan Barzani, IŞİD’e ağır darbeler vurduklarını belirterek, “Musul bizler için çok önemli. Peşmerge özgürdür, nereye gitmek isterse gider. Koalisyonla anlaşma yapılmıştır. Gereken yerlere peşmerge girebilir” dedi.

 

ABD’li doktorlar

 

Harekâtın başladığı noktada ayrıca, kamuflaj giysiler içindeki ABD askeri doktorlarının yanı sıra, danışmanlık ve koordinasyon için görev almış ABD askerlerinin de bulunduğu görüldü. ABD’li sağlık görevlilerinin, üniformalarında Kürt bölgesel yönetim bayraklarının bulunduğu dikkat çekti.

 

Peşmergelerin Navaran yakınlarındaki toplanma bölgesine, çok sayıda tank, zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı, ağır makineli monte edilmiş kamyonetler, makineli tüfekler, top, Milan antitank füzesi gibi etkili silahlarla geldikleri görüldü. Operasyona, peşmergenin özel birlikleri olan Zeravani Birlikleri de katıldı.

 

‘Kente 10 kilometre kaldı’

 

IKBY’nin Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki, cephede gazetecilere operasyona dair açıklama yaptı. Operasyonun önemli iki ayağının olduğunu ifade eden Eminki, birincisinin işgal altındaki köylerden IŞİD’i almak ve Başika sınırına dayanmak, ikincisinin ise Musul’a yönelik yakın zamanda başlatılacak büyük operasyona bölgeden büyük destek vermek olduğunu söyledi. Eminki, Navaran köyünün alınmasının kendileri için büyük önemde olduğunu ve Musul’a 10 kilometre kadar yaklaştıklarını kaydetti. Navaran operasyonu ile birlikte Başika Cephesi’ndeki peşmerge birlikleri de, IŞİD’e karşı harekete geçmek için son hazırlıklarını yaptığı, saldırıya geçmek için talimat beklediği bildirildi.

 

 

‘Yabancıları istemiyoruz’

 

KDP Duhok Sorumlusu Ali Avni, Kürt güçleri olarak Musul’a girmeyeceklerini, sadece Kürdistan bölgesini koruyacaklarını söyledi. Irak hükümetinin Şengal’deki PKK’lileri Ezidi gibi göstererek maaş bağladığı ve Musul operasyonuna sürmek istediği şeklinde iddialar olduğunu kaydeden Ali Avni, buna tepki gösterdi. Irak hükümetinin Başika konusunda dürüst olmasını isteyen Avni, Irak Başbakanı İbadi ve Iraklıların, önce Türkiye’yi Başika’ya davet ettiklerini ama şimdi ise istemediklerini söyledi. Ali Avni “Şimdi aksini söylüyorlar. böyle diyeceklerine pişman olduk desinler çıkıp gitmesini istesinler” dedi. Merkezi hükümeti eleştiren Avni, Irak hükümetinin, yabancı askere karşı çıkarken İran’ı davet etmesinin çelişki olduğunu belirterek, hiçbir yabancının gelmesini istemediklerini kaydetti.

 

‘Barbarların önüne atıldık ’

 

IŞİD’den temizlenen bölgelerde halk mayın korkusundan evine giremiyor. Daily Telegraph gazetesine konuşan Musullu Abbas Abbed (34), mayınlar nedeniyle evine giremediğini anlattı. Irak ordusunun 2014’te “kendilerini barbarlarla baş başa bıraktığını” söyleyen Abbed, “Irak ordusu bizi korumayı başaramadı. Onlara yeniden güvenebileceğimizden nasıl emin olacağız?” dedi.

 

Kadınlar siperde

 

Peşmergelerin aktif olarak yer aldığı harekâta, IKBY ile Kürt siyasi partilerine bağlı peşmergelerin yanında, Suriye ve İran başta olmak üzere, aralarında Türkiye’nin da olduğu birçok ülkeden gönüllü peşmergenin de olduğu gözlendi. İran Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (Partiya Azadiya Kurdistane / PAK) bağlı kadın peşmergeler Navaran’daki harekâtta aktif görev aldı. Bir süre cephedeki en uç mevzide gelişmeleri izleyen kadın peşmergeler, daha sonra ağır silahlarını da alarak diğer birliklerle birlikte Navaran köyüne sızma harekâtına katıldı. Berivan Sadık adındaki kadın peşmerge “İki savaşa katıldım ve hiç yaralanmadım. Bu savaştan da zaferle çıkmak ve Kürtlerin gururuna ortak olmak istiyorum” diye konuştu.

 

IRAK’IN KUZEYİNDE ABD PERSONELİ ÖLDÜ

 

ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ın kuzeyinde bir ABD ordu personelinin el yapımı bombanın patlaması sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Ancak, patlamanın nerede olduğuna ya da ölen personelin kimliğine ilişkin detay vermedi. AFP’ye konuşan ABD’li bir yetkili “Personel büyük ihtimalle Musul operasyonunda öldü” dedi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet