Musul operayonu ile tekrarlanıyor!

Musul operayonu ile tekrarlanıyor!
18 Ekim 2016 15:06

Dünya, Irak’ın ikinci büyük kenti olan ve nüfusunun büyük kısmı sünni Araplardan oluşan Musul’un IŞİD’ten kurtarılması operasyonuna kitlenirken, operasyona karadan katılan Irak bölgesel Kürt yönetimine bağlı Peşmerge güçlerinin 13 yıl önce olduğu gibi yine Musul merkezine girmeyeceği belirtildi.

 

 

 

 

Saddam Hüseyin devrilip Musul düştüğünde, Kerkük’te tepki çeken yağma görüntülerin yaşanmaması için Peşmerge güçlerinin Musul merkezine girişi engellenmiş, binlerce Peşmerge Musul girişinde durdurulmuştu.

 

 

MUSUL OPERASYONU İLE 13 YIL ÖNCE YAŞANAN DURUM TEKRARLANIYOR

 

 

 

Irak Başbakanı Haaydar El Abadi’nin açıklaması ile Musul operasyonu dün resmen başlarken, operasyona karadan katılan Peşmerge güçleri için 13 yıl önce yaşanan bir olay tekrarlandı. Irak hükümeti ile yapılan Musul operasyonu planına göre Peşmerge güçleri 13 yıl önce olduğu gibi yine Musul merkezi giremeyecek. Mesut Barzani’nin başkanı olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, bir süre önce yaptığı açıklamada, Peşmergenin Musul’un kent merkezine girmeyeceğini söylemişti.

 

 

13 YIL ÖNCE MUSUL GİRİŞİNDE DURDURULMUŞTU

 

 

 

Irak’ta 2003 yılında yaşanan ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesine sebep olan savaşta, Peşmergeler Musul’un düşmesinden sonra binlerce güç ile geldikleri Musul girişinde Mesut Barzani tarafından durdurulmuştu. Musul’dan önce düşen Kerkük’te yaşanan görüntüler, dünya kamuoyunun tepkisini çekmiş ve aynı görüntüler ile çatışma olasılığı düşünülerek Peşmerge’nin Musul merkezi girişi engellenmişti. Musul’un girişinde Peşmerge beklerken, otoritenin olmadığı Musul’da merkez bankası ve Saddam’ın sarayı yağmalanmıştı. Yağmacılar, sarayda bulunan kapıları bile söküp almıştı.

 

 

Ferit ASLAN / DİYARBAKIR (DHA)