Murat Emir: Son 5 yılda 418 kırmızı bülten başvurusu kabul edilmedi

Murat Emir: Son 5 yılda 418 kırmızı bülten başvurusu kabul edilmedi
24 Ocak 2019 11:26

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Dr Murat Emir’in, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) sorduğu “kırmızı bülten” soruları yanıtlandı.

 

 

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanlığı’nın yanıtına göre; adli makamlarımızın talepleri üzerine, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı INTERPOL’e son beş yıl içerisinde toplam 2.618 kırmızı bülten talebinde bulunulduğunu, bunlardan 2.200’ünün kabul edildiğini, kırmızı bülten çıkarılan 2.200 şahıstan 351’inin yakalandığı kaydedildi.

 

 

Ankara Milletvekili Emir, bu konuda “Bize verilen yanıtta; son 5 yıl içinde 2.618 kırmızı bülten talebinde bulunduğumuz, bunlardan 2.200’ünün kabul edildiği belirtildi. Yani 418 başvurumuz Uluslararası Kriminal Teşkilatı İnterpol tarafından kabul görmedi. İnterpol’den kırmızı bülten ile arama talep edilirken dosyaların içinin hukuken ve delillerle doldurulması gerekir. Kabul edilmeyen başvuru sayımız çok fazla. Bu da 16 yıldır ülkeyi yöneten AKP zihniyetinin, ülkemizi yurtdışında zor duruma düşürdüğü, kırmızı bülten başvurularını gerektiği gibi değerlendiremediği anlamına gelir” açıklamasında bulundu.

 

 

Bilindiği gibi 2017’nin Ekim ayında; Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye’nin İnterpol bültenlerini, siyasi muhaliflerin taciz edilmesi ve yakalanması için kullandığını belirtti. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) de bültenin kötüye kullanımına dair şüphe oluştuğu durumlarda tutuklama yapılmamasını talep etti. Avrupa Konseyi, ülkemizin kırmızı bülten başvurularını suiistimal ettiğini düşünmektedir.