Murat Dağı’nda madene geçit yok!

Murat Dağı’nda madene geçit yok!
21 Ağustos 2019 11:16

Ege Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Murat Dağı’nda altın-gümüş madeni için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının iptali için açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti Murat Dağı’nda incelemelerde bulundu. İnceleme öncesinde Kütahya, Uşak, Manisa, Aydın, İzmir ve Eskişehir’den gelen çevre örgütleri, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun organize ettiği kitlesel bir mitingde bir araya geldi.

 

 

Berkay Sağol/ Birgün

 

 

Gerçekleştirilen mitinge CHP Milletvekilleri Gülizar Biçer Karaca, Sevda Erdan Kılıç, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hüseyin Yıldız, Burak Erbay, Suat Özcan, Nurhayat Altaca, Sibel Özdemir, Jale Nur Süllü, Özkan Yalım, Ali Fazıl Kasap, Utku Çakırözer, İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat ve ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer katıldı.

 

 

DAĞIMIZIN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ

 

 

Murat Dağı’nda yapılacak keşif öncesi açıklama yapan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Burası 8 tane Ege ilinin, Eskişehir’in, Bolu’nun özellikle Menderes Havzası’nın tüm sulama suyunu ve içme suyunu karşılamaktadır. Murat Dağı tepesinde aynı anda soğuk ve sıcak suyu çıkaran, aynı zamanda dünyanın en yaşlı ağacı olan Anıt ağacını barındıran bir dağdır. Biz burada kesinlikle siyanürle veya herhangi bir şekilde bu dağın, içme suyunun yok olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Murat Dağı’nda gerçekleşen mitingi ve yaşam mücadelesini BirGün’e değerlendiren ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, “Murat dağı yaşamın fışkırdığı yerdir. Halkı, toprağı, yaşamı koruması kollaması gereken Devlet; doğayı, yaşamı şirketlere tepsiyle sunmaktadır. Saray rejiminden güç alan maden şirketlerinin bu ülke topraklarına zehir ekmesine halkın örgütlü birleşik mücadelesi barikat kurabilir. Bugün buradaki coşkulu, kararlı kalabalık bu barikatın kurulma umududur” ifadelerini kullandı.

 

 

“RANTÇILARA İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

 

Türkiye’deki doğal güzelliklerin yok olmasına izin vermeyeceklerini söyleyen İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, “Milletin cebi para dolacak diye, rantçılar zengin olacak diye, talan ekonomisi böyle gidecek diye bu güzelliklerin yok olmasına izin veremeyiz. Sırada bekleyen yüzlerce maden şirketi var. Akbabalar bu topraklarda hiç durmadan üşüşecek yer arıyor. Munzur’da, Salda Gölü’nde, Kaz Dağları’nda bunların hepsine dur diyeceğiz” diye belirtti.

 

 

TOPRAKLARIMIZA ÖLÜM EKİLMESİN

 

 

Bilirkişi heyetinin gezisi sırasında BirGün’e açıklamalarda bulunan Karaağaç köylüsü kadınlar, köylerini bırakmak istemediklerini ve mücadele edeceklerini belirtirken, “Biz bu zamana kadar bu köyde yaşadık. Bunda sonra başka yerde yaşamak istemiyoruz. Biz köylüler olarak madenin açılmasını istemiyoruz. Biz hayvanlarla geçiniyoruz başka imkânımız yok maden istemiyoruz” dediler.

 

https://www.birgun.net/haber/murat-dagi-nda-madene-gecit-yok-265616