Diyarbakır’da binlerce kişi yürüdü mührü söktü

Diyarbakır’da binlerce kişi yürüdü mührü söktü
17 Eylül 2014 20:50

Diyarbakır’da Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, Kürdi-Der ve Eğitim Destek Evleri tarafından açılan ve valilikkararıyla mühürlendikten sonra DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün sökmesiyle dün akşam yeniden mühürlenen Kürtçe ders verilecek nFerzad Kemanger İlkokulu’nun mühürü bugün ikinci kez sökülerek yeniden açıldı.

 

Aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi, DBP binasından okulun bulunduğu yere kadar bir yürüyüş yaptı.

 

170920142027330138753_2

 

Pazartesi günü açılan ancak akşam valilik tarafından kapatıldıktan bir gün sonra mührü sökülerek açılan ve Kürtçe eğitim vereceği belirtilen Ferzad Kemanger İlkokul’una salı günü akşam saatlerinde ikinci kez takılan mühür, bugün akşam saatlerinde tekrar söküldu.

.

.

33633856dcca43a927bfdc810dfaf5bc

 

Bugün akşam saat 17.00 sıralarında Demokratik Bölgeler Partisi önünde toplanan çoğu çocuk, genç ve kadınlardan oluşan binlerce kişi, PKK flamaları açtı. Parti binası önünde toplanan kalabalık, bir süre Kürtçe türkü söyleyip PKK ve Abdullah Öcalan lehinde slogan attı. Çevrede sıkı güvenlik önlemi alın polis yetkilileri ile DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt arasında yapılan görüşmede, yürüyüşe şartlı olarak izin verildi. Polis yetkilileri, suç unsuru taşınması halinde yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın, DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Eğitim-Sen, DTK, Kürdi Der ve bazı sivil topluk örgütleri temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık kol kola girerek yürüyüşe geçti.

 

d69317467f8749cd138ac0c81996673b

 

E Tipi Kapalı Cezaevi’nin bulunduğu alandan geçen grup içerisindeki bazı çocuklar, cezaevini taşlamaya başlayınca, yürüyüşün güvenliğini alan DBP’liler, bu çocuklara engel olduğu görüldü. Yaklaşık bir kilometre yürüyen kalabalık, Kürtçe eğitim vereceği belirtilen Ferzad Kemanger İlkokulu’nun bulunduğu alana geldi. Burada toplananlar okulun kapısındaki mührü sökmesi üzerine kası süreli havai fişek gösterisi yapıldı. Kürdi Der, Eğitim Sen ve DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kürtçe birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmanın ardından, kalabalık grup olaysız bir şekilde dağılırken, polisin tekrar okulu mühürlememesi için bazı partililer okul bahçesinde nöbet tutmaya başladı.

 

Kürtçe eğitim vereceği belirtilen Ferzad Kemanger İlkokulu’nun damına PKK flamaları ve Abdullah Öcalan’ın posterinin asıldığı görüldü. Ayrıca okulun girişin kapısının her iki yanındaki kolonların üzerine çıkan yüzleri maskeli kişiler, ellerinde PKK flamalarını alarak zafer işaretleri yaptı. Okulun girişin kapısında da PKK flaması üzerinde Kürtçe yazılı bir tabela ve bunun üzerinde de çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’lıların fotoğraflarının asılı olduğu gözlendi.