Mühendislerden hükümetin enerji politikalarına tepki: Dereler HES’lerle rezil oldu

Mühendislerden hükümetin enerji politikalarına tepki: Dereler HES’lerle rezil oldu
16 Aralık 2017 22:35

Mühendisler, HES yerine rüzgar ile aynı enerjiyi daha az maliyetle üretilebileceğini ortaya koydu…

 

 

Şeyma Paşayiğit / Cumhuriyet

 

 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen “Enerjinin Geleceği” başlıklı sempozyumda doğayı katleden HES’ler yerine daha az maliyeti olan rüzgar enerjisiyle aynı üretimin yapılabileceği ortaya konuldu. Yıllardır övünülerek yapılan otoyol ve köprülerin dışa bağımlılığı artırdığı vurgusu yapılırken, hükümetin yanlış kentleşme ve ulaşım politikalarının yanı sıra yaz saati uygulaması da eleştirildi.

TMMOB adına EMO tarafından düzenlenen 11. Enerji Sempozyumu, “Enerjinin Geleceği” başlığı altında, Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde ikinci gününde devam etti.

 

 

‘İnşaat ile üretim olmaz’

 

 

Dortmund Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Doktor Muhammed Eltez, yenilikçi enerjinin yararlarını aktarırken; “Petrol olmamasına rağmen ekonomisi güçlü olan Japonya, güçsüz olan ise petrolü olan Orta Doğu ülkeleri. Ekonominin güçlü olması için petrole sahip olmanın gerekli olmadığını, asıl önemli olanın ekonomik kaynaklara bakış açısı olduğunu görüyoruz. Yenilikçi ürünler üretmeden, sürekli inşaatla üretim sorununu aşamayız. Ancak ekonomiye ve doğal kaynaklara yenilikçi bakış açısıyla üretimden verim alabiliriz” dedi.

 

 

‘Dereleri rezil ettik’

 

 

Olgun Sakarya, “Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri ve Uygulamaları” başlıklı konuşmasında; enerjide kooperatiflerinin mevcut durumu ve hukuki boyutunu anlatarak çözüm önerilerini aktardı. Geçtiğimiz ay akarsular ile rüzgardan neredeyse eşit miktarda üretim yapıldığını aktaran Sakarya, “Yani HES’lerle dereleri rezil ettik. Karadeniz’de insanlar ayaklandı. HES’ler yerine daha düşük maliyeti olan rüzgar enerjisiyle iş çok rahat götürülebilir” ifadelerini kullandı. Rüzgar enerjisi ile insanların yaşam alanlarına, tarım arazilerine ve kültürel varlıklarına dokunmadan üretim yapılabileceğine dikkat çeken Sakarya, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik enerjisi üretimi kullanımının yaygınlaşması ve bu kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılmasını çözüm önerileri olarak sundu.

 

 

Dışa bağımlılık artıyor

 

 

Yazar Özgür Gürbüz, sağlıklı bir enerji politikası için şirketlerden bağımsız ve kullanım yerine yakın enerji kaynakları kullanımının önemine dikkat çekti. İthalatın yarısının petrol alımından oluştuğunu aktaran Gürbüz, “Hükümetin yaptığı her otoyol, her köprü dışa bağımlılığı artırıyor. Çünkü kentleşme ve ulaşım politikaları yanlış” diye konuştu. Geçtiğimiz 26 Temmuz’un bilinçsiz klima kullanımı yüzünden elektriğin en çok tüketildiği gün olduğunu söyleyen Gürbüz, iyi bir algı yaratmak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıklamalarıyla birlikte haberlerde “elektrikte rekor kırdık” ifadelerinin kullanılmasına tepki gösterdi. Gürbüz, harcanan elektrik içinde güneş enerjisi payının yüzde 1 bile olmadığını belirtirken kendisine sorulan “Devlet ne yapıyor” sorusuna “Devlet bu ara hiçbir şey yapmıyor. Yaz saatleriyle ortaya çıktılar. Daha fazla tüketmemizi istiyorlar” diye yanıt verdi.