Muharrem İnce’den Diyanet’e Sultan Ahmetli protesto!

Muharrem İnce’den Diyanet’e Sultan Ahmetli protesto!
24 Temmuz 2020 14:14

CHP’li Muharrem İnce birçok siyasetçinin tersine cuma namazını 86 yıl sonra bugün ibadete açılan Ayasofya Camii’nde değil, hemen yanı başındaki Sultanahmet Camii’nde kıldı. ‘Ezan bir davettir, ayrıca davete gerek yoktur’ diyen Diyanet İşleri Başkanı’nın siyaset yaptığını belirten İnce, “Ben de ezanın davetine uyacağım, Diyanet İşleri Başkanı’nın davetine değil. Keşke ibadete açmakla kalsalardı siyasete açmayı bir kenara bıraksalardı” ifadelerini kullandı.

İstanbul yolunda çektiği videoyla, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın davetini neden kabul etmediğinin ve Ayasofya’ya neden gitmediğinin cevabını veren İnce şunları söyledi:

* Ayasofya’nın ibadete açılacağının haberleri ilk çıkmaya başladığı zaman bana sordular, ne diyorsun diye? Ben de dedim ki; Bizim egemenlik alanımızdır, Rusya, Yunanistan, ABD buna karar veremez. İkinci soru ise ‘gider misin?’ oldu.

* Dedim ki; İbadete açılırsa bu pandemi koşullarında yoğun bir talep olacağı için bir davet gerekebilir, herkes giremeyeceği için. Görüyorsunuz zaten Beyazıt’ı biraz geçtik yaklaşmak mümkün değil bunu öngördüm ben. Diyanet İşleri Başkanlığı’na sordular bu sefer Muhharem İnce ‘böyle dedi, ne diyorsunuz?’ diye.

8a5154c1-0063-437c-b342-df7e9f3a5a3e aasss

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANI SİYASET YAPTI”

Ali Erbaş’ın ise ‘Ezan bir davettir, ayrıca davete gerek yoktur’ diyerek siyaset yaptığını savunan İnce şöyle devam etti;

* Şimdi burada siyaset yaptı. Ezanın davet olduğunu herkes bilir, yani orada bir imada bulunuyor çok temel olan herkesin bildiği bir dini bilgiyi bilmediğimi ima ediyor, siyaset yapıyor bir din adamı gibi değil bir siyaset adamı gibi davranıyor.

* Sonra benim dediğim çıktı ve davet olayı gündeme geldi ve beni davet etti Diyanet İşleri Başkanı. Ben de kendisine hakkımı helal etmediğimi, kendisinin siyaset yaptığını söyledim ve kendisine kırgın olduğumu belirttim. Bugün buraya geldim hemen yanı başında Sultanahmet var, orada cuma namazını kılacağım.

r1

“BEN EZANIN DAVETİNE UYACAĞIM”

Divan Edebiyatı Şairi Nabi’nin kasidesindeki, ‘Oraya ünvanla girilmez züht ve takva askerlerini sıraya dizer Ayasofya’da’ dizesini dile getiren İnce, “Yani ben tıpkı Diyanet İşleri Başkanı’nın dediği gibi ben ezanın davetine uyacağım, Diyanet İşleri Başkanı’nın davetine değil. Keşke ibadete açmakla kalsalardı siyasete açmayı bir kenara bıraksalardı” dedi.

r2

“BUGÜNÜN SEÇİLMESİNİN NEDENİ İBADETE AÇMAK DEĞİL”

İnce, “Ayrıca bugün İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’e, İstanbul’u işgalden kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve ayrıca bugün Lozan’ın yıldönümü Lozan’ı imzalayan İsmet İnönü’ye dua etmek için buradayım zaten. Bugünün seçilmesinin nedeni de yine ibadete değil siyasete açmanın başka bir göstergesidir” diye konuştu.