‘Muhalefetin sesini kısmak istiyorlar’

‘Muhalefetin sesini kısmak istiyorlar’
24 Kasım 2014 08:52

HDP’li Baluken, Meclis TV yayınını kısıtlamak isteyen AKP’ye tepki gösterdi ve şöyle devam etti: Meclis çalışmaları, halk tarafından denetlenmeli.

 

 

AKP TBMM Grup yönetiminin Meclis içtüzüğünden duyduğu rahatsızlık nedeniyle AKP, CHP, MHP ve BDP temsilcileri Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında birer hafta arayla iki defa biraraya geldi. Çarşamba günü dört partinin grup başkanvekilleri Çiçek’le yeniden görüşecek. Daha önce uzlaşılamayan 20 maddede mesafe kat edildiği ancak AKP’nin istediği 7-8 düzenlemeye muhalefetin “olmaz” dediği belirtiliyor.

 

 

AKP, içtüzük değişikliğiyle TBMM Genel Kurul çalışmalarının olağanüstü görüşmeler dışında Meclis TV’de canlı yayınlanmamasını istiyor. Muhalefet ise buna karşı çıkıyor. Teklif ve tasarı görüşmelerine geç geçilmesinden şikâyet eden iktidar, kürsüde söz alan vekillerin konu dışına çıkmalarını engellemek istiyor.

 

 

İçtüzük değişikliği ile ilgili toplantılara HDP adına katılan Grup Başkanvekili İdris Baluken, bu konudaki görüşlerini Taraf’a şöyle anlattı:

 

 

“Meclis içtüzüğü değişikliği konusunda belli bir mesafe kat edildi ancak iktidar partisinin muhalefetin etkin denetim görevini yapmak için ortaya koyduğu yöntemlere itirazı var. Sözlü sorular, grup önerileri ve araştırma önergelerinin kısıtlanması gibi. Bu, muhalefetin Meclis’te sesini daha fazla kısmak isteyen bir tutum. Bundan kaynaklanan bir anlaşmazlık söz konusu. Yasama çalışmalarının halkın gerçek gündemine denk biçimde yürütülmesini ve muhalefetin etkin denetimini öneriyoruz. Aynı zamanda Meclis çalışmalarının şeffaf bir şekilde bütün halkımız tarafından denetlenmesi, tüm çalışmaların canlı yayınlanmasını talep ediyoruz. Bu konuda AKP’nin uzlaşmadan uzak bir tavrı var.”

 

Kaynak: Taraf / Dilek Gedik