Muhalefetin kanun teklifi ve sorularına ‘aykırılık’ reddi!

Muhalefetin kanun teklifi ve sorularına ‘aykırılık’ reddi!
10 Aralık 2018 13:26

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerine aykırılığı gerekçesiyle iade edilen önergelerin partilere göre dağılımını ilk kez açıkladı.

 

 

Bahar Atakan / Milliyet

 

Açıklamada “26. Yasama Dönemi’nde 23 kanun teklifi iade edilmiş olup, bunlardan 12’si HDP Grubu’na mensup milletvekilleri, 11’i ise CHP Grubu’na mensup milletvekilleri tarafından verilmiştir. 27. Yasama Dönemi’nde 14 Kasım 2018 itibarıyla 19 kanun teklifi iade edilmiş olup bunlardan 16’sı HDP Grubu’na mensup milletvekilleri, 2’si CHP Grubu’na mensup milletvekilleri ve 1’i İYİ Parti Grubu’na mensup milletvekilleri tarafından verilmiştir” dedi.

 

Önergeleri en çok iade edilen partilerden HDP’nin Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Önergeyi TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop yanıtladı. Beştaş, önergesinde, “Milletvekillerinin soru ve araştırma önergeleri yolu ile yahut kanun teklifi sunmak suretiyle yasama yetkisini kullanmasının önünde fiili bir takım engeller hasıl olmaktadır. Yasa ve teamüllere aykırı olarak parlamenterlerin TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğu önergeler ile kanun teklifleri içtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle iade edilerek keyfi bir uygulamaya maruz kalmaktadır” ifadesini kullandı.

 

‘Kabul edilemez’

 

Şentop, yanıtında “Anayasa’nın 138. Maddesinin üçüncü fıkrasına uyarınca ‘görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi’nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulmaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz’, TBMM İçtüzüğü’nün 67. maddesinin ikinci fıkrası ‘Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri verir’ hükmünü haizdir. TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifleri ile yazılı soru önergeleri, genel görüşme ve Meclis araştırma önergelerinin işleme alınabilmeleri için anılan hükümlere aykırılık taşımamaları gerekmektedir” dedi.

 

TBMM İçtüzüğü’nün 97. maddesine göre “başka bir kaynaktan kolayca öğrenilmesi mümkün olan konular” ve “tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konuları” içeren soruların TBMM Başkanlığı’nca kabul edilemeyeceğini kaydeden Şentop, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerine aykırılığı gerekçesiyle iade edilen önergelerin partilere göre dağılımını ilk kez açıkladı.

 

CHP, HDP, İYİ Parti

 

Şentop, “26. Yasama Dönemi’nde 23 kanun teklifi iade edilmiş olup, bunlardan 12’si HDP Grubu’na mensup milletvekilleri, 11’i ise CHP Grubu’na mensup milletvekilleri tarafından verilmiştir. 27. Yasama Dönemi’nde 14 Kasım 2018 itibarıyla 19 kanun teklifi iade edilmiş olup bunlardan 16’sı HDP Grubu’na mensup milletvekilleri, ikisi CHP Grubu’na mensup milletvekilleri ve biri İYİ Parti Grubu’na mensup milletvekilleri tarafından verilmiştir” dedi.

 

İade edilen soru önergeleri

 

Şentop’un verdiği bilgiye göre, 26 ve 27. Dönem’e ilişkin istatistikler şöyle:

– 26. Yamasa Dönemi’nde 2 bin 434 kanun teklifinden 23’ü, bin 747 sözlü soru önergesinden 32’si, 32 bin 181 yazılı soru önergesinden 2 bin 768’i, 35 genel görüşme önergesinden biri, 3 bin 43 araştırma önergesinden 208’i, 22 gensoru önergesinden dördü iade edildi.

– 27. Yasama Dönemi’nde (14 Kasım itibarıyla) bin 306 soru önergesinden 19’u, 5 bin 384 yazılı soru önergesinden 85’i, 486 Meclis araştırma önergesinden 17’si iade edildi.

– CHP’nin 26. Dönem’de bin 436, 27. Dönem’de 23 yazılı soru önergesi; HDP’nin 26. Dönem’de bin 239, 27. Dönem’de 62; MHP’nin 26. Dönem’de 67 yazılı soru önergesi iade edildi. 26. Dönemde uygulanan ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kaldırılan sözlü soru önergelerine ilişkin iade bilgileri de açıklandı. Buna göre CHP’nin beş, HDP’nin 27 sözlü soru önergesi iade edildi.