Motosiklet Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Motosiklet Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
22 Aralık 2020 15:30

Motosiklet lastiklerinde, otomobil lastiklerinde olduğu gibi lastik verilerini gösteren etiketler bulunmadığı için ilk bakışta neyin ne olduğunu anlamak çok zor. En çok dikkat etmeniz gereken detaylar aşağıda dört farklı alt başlık altında verilmiştir.

Lastik Verileri

Ülkemizde motosiklet lastiği için test verileri giren tek motosiklet sitesi olan Motorisk verilerine bakmak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Motorisk’in verilerine ulaşmak için motosiklet lastiği sayfasına gidebilirsiniz.

Motorisk, motosiklet lastiği test verilerini sistemine işlerken kuru zemin, ıslak zemin, yol tepkisi, yol tutuş ve aşınma olarak 5 farklı şekilde işlemektedir. Bu verileri ise bağımsız test pilotlarının yaptığı geri bildirimleri baz alarak yapar. Örnek olarak veriler aşağıdaki gibi gözükür.

Resim1

Yukarıdaki görselde göreceğiniz üzere 16 farklı sürücü toplam 90.767 km yol yapmış ve geri bildirimleri vermiş. Ortalama olarak çıkan rakamlar görselde görmüş olduğunuz gibidir. Tek kişinin görüşüne dayanan test verileri olmadığı için bu konuda oldukça güvenilirdir. Motorisk’e bakmak seçim yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Lastik Ebadı

Her lastiğin bir ebadı vardır. Motosikletinizin üstünde yer alan ebadların dışında lastik tercihi yapmamalısınız. Tüm bu ebad oranları çok büyük mühendislik hesaplamarından sonra motosiklete göre en uygun olacak şekilde ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki görselde terimler açıklanmıştır.

Resim2

 

Motosikletinizin üstündeki lastiği her zaman için kontrol ediniz. Eğer olması gerekenden büyük bir lastik takılıysa değiştiriniz. Çünkü lastik tabanı olması gerekenden daha geniş olursa yol ile olan teması ve sürtünme yüzeyini artıracağı için performansın azalmasına ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Ek olarak geniş lastik her ne kadar kuru zeminde yol tutuşu arttırsa da ıslak zeminde işler tam tersine döner ve yol tutuşu kayma yüzeyinin artması nedeniyle azalır.

Üretim Tarihi

Her lastiğin bir ömrü vardır. Alacağınız lastiğin günümüz dönemi içinde üretilmiş olmasına dikkat edin. Üretim tarihinden itibaren 2 yıl ve üzeri geçen lastikleri tercih etmeyiniz. Bu tarz lastikler hiç kullanılmamış olsa bile hamurunda meydana gelen değişiklikler mutlaka kendini hisettirir.

Marka Faktörü

Özellikle motosiklet gibi bir aletin lastikleri oldukça önemlidir. Çünkü motosikletin lastiği zemine yeteri kadar tutunamaz ise bir kayma halinde maddi ve manevi zararlara yol açması çok olasıdır. Alacağınız veya almayı düşündüğünüz lastiğin Motorisk verisinin olup olmadığına mutlaka bakınız. Motorisk, Michelin motosiklet lastikleri ve Pirelli motosiklet lastikleri için oldukça fazla veri girişi yapmıştır. Bu tarz verisi olan markaların lastiklerine öncelik vermeniz hem motosikletiniz hem de kendiniz için çok iyi olacaktır.