Moringa tozu ne işe yarar? Nasıl kullanılır

Moringa tozu ne işe yarar? Nasıl kullanılır
12 Ocak 2018 15:03

Moringa ağacı anavatanı Hindistan olarak bilinen bir ağaçtır. Bu ağacı özel yapan yanı ise insana faydalı olmasıdır.

 

 

 

Ağacın yaprakları kurutularak toz haline getirilip tüketilebildiği gibi ayrıca çiçekleri bitki çayı olarak kullanılır. Araştırmalar moringa çayının yan etkileri olmadığını göstermektedir. Hatta bu çayın tohumları da suyu temizleme özelliğine sahiptir.

 

Moringa tozu ne işe yarar?

Ağacın kökünden yapraklarına kadar birçok işlevi olduğu gibi insan sağlığı için sağlık sektöründe sıkça tercih edilir. Kurak ve tropikal iklimlerde rahat bir şekilde yetişen bu ağaç kökleri toprağa güçlü bir şekilde tutunduğundan bahçelerde ve geniş toprak alanlarında yetiştirilir. Bitkinin tohumları fıstık olarak kavrulup tüketilebilmektedir. Protein bakımından zengin bir yapıya sahip olan Moringa ağacının yaprakları kurutulup hem yiyeceklerde hem de cilt bakımında kullanılabilmektedir.

Moringa tozunun faydaları nelerdir?

  • Yüksek miktarda antioksidan içerdiği için vücut sağlığını koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi bulunmaktadır. Toz kullanımı sayesinde ödem atıcı özelliği vücutta fazla su birikmesine de engel olur.
  • Moringa tozu ağacın yapraklarından elde edildiği için ve A, C ve E vitamini bakımından zengin olduğu için birçok alanda kullanılmaya çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin aksamadan çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bitkinin tohumları suyun temizlenmesinde etkili olduğundan özellikle Afrika Bölgesinde yere dökülen tohumlar bu amaçla kullanılmaktadır.

Moringanın cilt için faydaları nelerdir?

Cilt bakımından moringa tozu kullanmak için tonik ya da peeling olarak seçim yapılabilmektedir. Kurutulmuş yapraklar doğal ürünler ile karıştırılarak peeling görevi görebilir. Ayrıca demlenmiş olan bitki çayı cilde tonik görevi görebilmektedir. Hem vücut sağlığı hem de cilt sağlığı için yenileyici özelliğinin olması bitkinin köklerine kadar fayda sağlamaya yardımcı olur. Sağlık ve kozmetik sektörü bitkinin çiçeklerinden köküne kadar yararlanarak gerekli olan şekilde kullanılmaktadır.

Moringa bitkisi nasıl kullanılır?

Bitkinin toplanan yaprakları tamamen kurutulup ufalandıktan sonra toz haline getirilmektedir. Çiçekleri ise bitki çayı olarak tercih edilebilmektedir. Toz haline getirilmiş moringa yaprakları yemeklerde baharat olarak tercih edilebilir. Özellikle et ve tavuk yemeklerinde lezzet katmak için kullanılabilmektedir. Moringa tozu günlük olarak tüketilebilir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller doğal kaynaklıdır. Bu sayede kişinin vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanabilmektedir. Bitkinin kurutulan yaprakları yoğurt ile de karıştırılıp tüketilebilir. Protein bakımından zengin oluşu spor yapanlar için protein desteği olarak tercih edilebilmektedir. Bitkinin çiçeklerinden bitki çayı yapmak için kuru ya da taze toplanmış çiçekler kullanılabilmektedir. İnsan sağlığı için gerekli olan bu bitki içerisinde bol miktarda mineral içerir ve doğal yollar ile minerallerin vücuda alınması sağlanır. Bunun yanında kilo vermeye de yardımcı olur. Doğal içerikli moringa çayı ile zayıflayanlar bu çayın etkilerinden oldukça memnun kaldığını dile getirmektedirler.