Mobbing sarmalındaki ‘AUAP 2038′ Planı ‘YÖK’ incelemesinde…

Mobbing sarmalındaki ‘AUAP 2038′ Planı ‘YÖK’ incelemesinde…
21 Nisan 2015 14:47

2013 yılı başlarında Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber ile Melih Gökçek arasında imzalanan bir döner sermeye protokolü ile yapımına başlanan “Ankara’nın Ulaşım Ana Planı 2038” (AUAP) tartışmasında sular dinmek bilmiyor. CHP ve MHP milletvekillerinin, YÖK Başkanlığının gündemine getirdiği Soru önergelerine cevap verilmezken, Akademik camiada da tartışmalar devam ediyor.

 

 

Son günlerde muhalif ve yandaş basının gündemine giren Gazi Üniversitesi Rektörünün cemaate yönelik kadrolaşması ve muhalif personele yönelik mobbing iddiaları devam ediyor. Bu konuda hem savcılık hem de YÖK Başkanlığında bir soruşturma başlatılmış durumda. Cemaat yapısının finans ayaklarından birinin projeler yolu ile (Tübitak ve yerel yönetimler) alınan işlerin, taşeron kurumlara para aktarılması olduğu üzerine kurgulandığı iddia edilmişti.

 

 

Bu yolla yapılan kadrolaşma ise işin bir diğer ucunu oluşturuyor.

 

 

2015 yılında bir milletvekilinin gündeme getirdiği iddia ise bir hayli ilginç;

 

 

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde özellikle AUAP 2038 çalışmasının yöntemi ve analizlerine itiraz eden ve akademik özerklik çerçevesinde konuyu gündeme getiren öğretim üyelerine mobbing mi yapılıyor sorusunu gündeme getirdi. Kütahya milletvekili Alim Işık’ın 2015 yılı başlarında YÖK Başkanlığına verdiği soru önergesinde bir ayrıntı dikkati çekti.

 

 

“Anılan üniversitede Rektör talimatıyla Mimarlık fakültesinde yürütülen projelere kendi isteğiyle yer almak istemeyen veya muhalif görüş belirten akademik personelin gıyabında mesnetsiz kurul kararları aldırtırılarak baskı ve yönlendirme ile kerhen imzaya açıldığı doğru mudur? Doğru ise; anılan konuda şimdiye kadar kimler hakkında ne tür kararlar alınmıştır?” diye sordu.

 

 

Bu gelişmeler öncesinde de, basına yansıyan haberlerde ise, AUAP projesini eleştiren mesleki internet haber sitelerinin Gazi Rektörlüğünce kurum içi internet erişimi engellenmişti.

 

 

Yine SOL gazetesinin gündeme getirdiği AUAP 2038 haberlerinde Mimarlık Fakültesi Dekan vekilinin AUAP projesinin bir üniversite projesi olduğunu ve aksi yönde bir bölüm kurulu olmadığını belirtmiş ise de; Dekan vekilinin bu söylemi 14.O2.2014 tarihli sol gazetesinde belgeleri ile yayınlanmış ve Dekan vekilinin söylemi çürütülmüştü. İlgili Bölüm Başkanlığı: dışarıdan alınan projelerin anabilim dalı inisiyatifinin dışında olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştı. Ayrıca bir Doçent imzalı bir bildiri basında yer almıştı. Bu bildiride, AUAP 2038’e yapılan eleştirilerin durdurulması ile ilgili muhalif akademik personel, Rektörlüğe şikâyet edilmişti. Üniversite içinden çalışmaya katkı verecek uzman akademisyen bulunamayınca da ilgili projeler, makine mühendislerinin inisiyatifinde yol almıştı.

 

 

2015 yılı başında ise; yine basına yansıyan haberlerde akademik mobbing ve çalışma ortamı ve huzurunun kalmadığı gerekçesiyle bir kısım akademik personel anılan üniversiteden ilişiğini kesmiş yâda başka birime gitmişti.

 

 

Bakalım ilerleyen günlerde Gökçek; Gazi üniversitesi Rektörlük seçimlerinde adaylığını koyacak mı? Onu da yaşayıp göreceğiz.

 

 

Kaynak: Kemalizm.net