Mitingler iptal edilse bile…

Mitingler iptal edilse bile…
12 Ekim 2015 17:30

HDP Ankara Garı katliamından sonra mitingleri iptal etmeyi planlıyormuş, bunu Ertuğrul Kürkçü’nün bugünkü açıklamalarından anlıyoruz.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

HDP mitinglerinin iptal edilmesi elbette HDP mitinglerine katılacak olanların güvenliğine katkı sağlayabilir.

 

Ancak şuna çok dikkat edilmesi gerekir tüm Türkiye’de…

 

Bu, vahşi ve yok edici makina olan terör örgütleri, örneğin toplu mitingler iptal edilse bile, başka toplu hedeflere yönelirler.

 

Alışveriş merkezinden tutun, havalimanlarına, metrolara, kalabalık kaldırımlara vs. ne bulurlarsa yönelirler.

 

Bu nedenle terör örgütleri ile etkin mücadele etmek ve onları hiçbir hedefe yönelemez hale getirmektir önemli olan.

 

Önümüzdeki dönemin en önemli siyasal meselesi güvenlik olacak.

 

Ve, bunun tek sebebi IŞİD’dir diyemeyiz.

 

Zira iktidarı asla bırakmak istemeyen bir siyasi parti veya o partiyi yönlendiren kişinin iç güvenlik sorunları yaratarak ülkeyi seçim ve demokrasi mekanizmalarından uzaklaştırması da oldukça güçlü bir ihtimal.

 

Bu kapsamda benim CHP’ye şöyle bir önerim var…

 

Önümüzdedi dönemin terör riskli bir dönem olması ve hükümete ve onun emrindeki kurumlara güven duymanın mümkün olmadığı bu ortamda CHP gölge bir güvenlik kabinesi kurmalı.

 

Şöyle ki…

 

TBB Başkanı Feyzioğlu da geçen gün diyordu ki (mealen), “Emniyetten, TSK’dan, istihbarattan bu hükümet tarafından tasfiye edilmiş ve çok nitelikli güvenlikçiler görevlerine dönmeli

 

Bu çok çok önemli bir tespit ve çağrı.

 

Şimdi, burda şöyle bir sorun var öncelikle, Tayyip Erdoğan istihbaratı TSK’nın elinden aldı ve kendi emrindeki bir astsubaya verdi ve TSK’yı güvenlik hiyeraşisinde birkaç basamak düşürdü.

 

Bu nedenle TSK’dan tasfiye edilen nitelikli görevliler görevlerine geri dönse bile, bu, ülke güvenliğinin bir numaralı sorunu olan şahıs bunları çalıştırmaz.

 

Dolayısyla Feyzioğlu’nun çağrısı içerik olarak çok doğru olsa da efektif olarak bu hükümet tarafından hayata geçirilmez.

 

Ancak CHP şunu yapabilir…

 

Bir gölge güvenlik kabinesi kurar.

 

Bu hükümetb tarafından tasfiye edilmiş olan çok nitelikli polis şeflerini ve TSK’dan tasfiye edilen çok nitelikli güvenlikçileri bu kabine içinde bir çalışma grubunda toplar ve onlarla sürekli monitoring, yani tarama yapar.

 

Vatan gazetesinde çalışırken yabancı dil bilgilerim nedeniyle çok sayıda polisiye olayı Türkiye ve Avrupa ayaklı takip ettim.

 

Ve o dönemden şunu biliyorum ki, tasfiye edilen polis şefi Emin Arslan çok nitelikli ve AB ülkelerinde de çok saygı gören ve terör konusunda da uzman birisi.

 

Örneğin Emin Arslan bu çalışma grubunda yer alabilir.

 

TSK’dan atılan terör uzmanları da katılır bu çalışma grubuna.

 

Onlar bu işin içini çok iyi bildikleri, anladıkları için o andaki sıcak istihbarat ellerinde olmasa bile çok iyi “estimate”, yani olayları uzaktan anlama ve yorumlama yapabilirler.

 

CHP de bunları uygun dille halka anlatır ve hükümetin güvenlik politikasının neden etkisiz olduğunu izah eder halka.

 

Bakın örneğin bugün bu, Başbakanlık makamında oturan etkisiz şahıs dedi ki, “Biz IŞİD’in uyuyan terör hücrelerini nasıl toplayıp da bir eylem olmadan gözaltına alalım. Hukuk devletindeyiz”

 

Bu şahsın bu sözleri dünkü yazımda belirttiğim şu hususu tasdikliyor ki, bu hükümetin MİT’i IŞİD ile geçmişte girdiği yakınlık nedeniyle bugün araya gerekli güvenlik mesafesini koyamıyor ve IŞİD’e karşı etkili önleme yapamıyor.

 

IŞİD’e elini vermiş kolunu alamıyor.

 

Ve şu var, bir hukuk devletinde polisin görevi elinde pankart tutan 15 yaşındaki çocuğa gazap kusmak değil, gerekirse, terör örgütü mensupları daha eylem yapmadan koruyucu gözaltı sağlamaları ve terör örgütlerine salise nefes vermemeleridir.

 

Ve de, Ankara katliamından sonra şu görülüyor ki, bu hükümet ve istihbaratı bu saldırıyı yapan örgüt ve eylemci dairesini aslında tanıyor ama efektif birşey yapmıyordu.

 

Çünkü, yoksa önceden hakkında bilgi olmayan terör eylemcilerinin teşhisi bomba ile bu kadar parçalandıktan sonra bu kadar kolay olmazdı. (Davutoğlu bugün bir eylemcinin kimliğini artık bildiklerini söyledi)

 

Hülasası CHP’den halkı koruyucu bir güvenlik çalışam grubu kurmasını bekliyorum.

 

Bu ülkeyi biz kurduk, yeniden biz kurtaracağız.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan