MİT’e denetim için TBMM’de komisyon kuruluyor

MİT’e denetim için TBMM’de komisyon kuruluyor
17 Nisan 2014 16:58

MİT’e Meclis denetimiyle ilgili TBMM’de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kuruluyor. Komisyon, MİT dışında emniyet, jandarma ve MASAK’ı da denetleyecek.

 

MİT’e Meclis denetimiyle ilgili olarak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Önergesi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalayın imzasıyla Meclis’e sunuldu. Komisyon MİT haricinde emniyet, jandarma, ve MASAK’ı da denetleyebilecek.

 

DEVLET SIRRI NİTELİĞİNDEKİ BİLGİLERE DENETİM YASAK

 

Komisyon çalışmalarını gizli yapacak. Devlet sırrı niteliğindeki bilgilere denetleyemeyecek.

 

“DEVRİM NİTELİĞİNDE”

 

Beşir Atalayın imza attığı önergeyi Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal anlattı. Değişikliğin devrim niteliğini taşıdığını belirtti.

 

“CİDDİ BİR DEMOKRATİKLEŞME ADIMI”

 

Ünal, MİT kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam ederken MİT’i Meclis denetimine açan değişiklik ile ilgili konuştu. Yapılacak değişikliğin devrim niteliği taşıdığını belirten Ünal, “Devrim niteliğinde bir uygulama. TBMM’yi, siyaset kurumunu güçlendiren dolayısıyla Türkiye’deki istihbarat örgütlerini Meclis denetimine açan çok ciddi bir demokratikleşme adımlarından bir tanesi” dedi.

 

“KOMİSYON YURT DIŞI ÇALIŞMALARINI DA İNCELEYEBİLECEK”

 

İhtisas komisyonu olarak kurulacak komisyonun adının “Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu” olacağını belirten Mahir Ünal şöyle konuştu:

 

“TBMM bünyesinde kurulacak bir güvenlik ve istihbarat komisyonu hem MİT, hem Jandarma istihbaratı, hem de Emniyet istihbaratını ve MASAK’ı, doğal olarak; oradan gelecek raporları inceleyecek, denetleyecek, raporlayacak. Siyasetin güçlenmesi açısından, TBMM’nin istihbarat kurumlarını ve onların faaliyetlerini bir komisyonla incelemesi açısından da bir devrim niteliğindedir. Başbakanlık bünyesinde olan kurumlar ilgili raporlarını hazırlayacak ve komisyona gelecek. Sadece bu komisyon raporları yılda bir defa incelemekle yetinmeyecek. Bu komisyon yıl içeresinde güvenlik ve istihbarat alanlarında da inceleme yapacak, görüşlerini sunacak. Yurt dışında yapılan çalışmaları inceleyecek.”

 

“TOPLANTILARINI KAPALI YAPACAK

 

Ünal, komisyona sunulacak raporların ölçüsünün ne olacağına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

 

“Raporlarda bir ölçü olacak ve devlet sırrı niteliğinde gizliliği yüksek bilgiler olmayacak. İstihbarat kurumlarının şeffaflığı ve hesap verebilirliği açısından, siyaset kurumuna ve TBMM’ye yani millete hesap verebilirliği açısından bu komisyon önemli bir işlev görüyor. Komisyon toplantılarını kapalı yapacak.”