MİT Müsteşarı, Yargıtay’da yargılanacak

MİT Müsteşarı, Yargıtay’da yargılanacak
17 Nisan 2014 08:36

Meclis’te görüşülen MİT teklifinde yapılan değişiklikle, MİT Müsteşarı hakkında soruşturmaların nasıl yürütüleceği netleşti.

 

Milli İstihbarat Teşkilatı’na yeni yetkiler tanıyan 15 maddelik kanun teklifinin 11 maddesi kabul edildi. Teklifin en önemli maddelerinden biri olan ve MİT Müsteşarı hakkındaki soruşturma ve yargılama usûlünü düzenleyen 7. maddede değişiklik yapıldı. AK Partili milletvekilleri tarafından verilen önerge ile, MİT Müsteşarının, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usûlu Kanunu’nun, Yüce Divan’da yargılanacak Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili soruşturma usûllerinden bazılarının uygulanması sağlandı.

 

İTİRAZ CUMHURBAŞKANI’NA

 

Soruşturmayla ilgili alınan kararlara karşı ilgililer 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığına itiraz edebilecek. İtiraz sonucunda, Cumhurbaşkanı tarafından verilen karar kesin olacak. Yani soruşturma izni verilmemesi halinde savcılık ya da soruşturma izni verilmesi halinde MİT Müsteşarı itirazda bulunabilecek.

 

MÜSTEŞARI 3 KİŞİLİK KURUL SORUŞTURACAK

 

MİT Müsteşarı hakkında soruşturma izni verildiğinde, denetim elemanlarından üç kişilik bir soruşturma kurulu oluşturulacak. Kurul, soruşturma sırasında Cumhuriyet savcılarına tanınan yetkilere sahip olacak. Soruşturma sırasında, hakim kararı alınması gerektiğinde, yetkili mahkemelere başvuracak. Soruşturma kurulu, sonucunu bir rapor ile Başbakan’a sunacak. Başbakan kamu davasının açılmasına gerek görmezse, kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verecek. Bu karar kesin olacak. Yine aynı maddede yapılan değişiklik ile, “aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamaz” düzenlemesi “Aynı konuya ilişkin yeni ve somut bir delil ortaya çıkmadan yeniden soruşturma yapılamaz” şeklinde değiştirildi.

 

YARGILAMA YARGITAY’DA

 

MİT Müsteşarı’nın yargılanması ise, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarından farklı olarak Yargıtay’ın ilgili dairesinde yapılacak. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları, Yüce Divan’da yargılanıyor.

 

SAVCI, MİT’E HABER VERECEK

 

Birçok maddesinde değişiklik yapılan teklifte, ‘tır maddesi’ olarak bilinen maddede değişiklik yapıldı. Cumhuriyet savcılarının, Adana’da MİT tırlarının durdurulması gibi olaylarda olduğu gibi, MİT ile ilgili ihbar aldıklarında MİT ile temasa geçmeleri konusu netleştirildi.

 

İSTİHBARATÇILARIN AİLELERİNE DE KORUMA

 

Teklifte yapılan bir başka değişiklik ile, sadece MİT mensuplarının değil, ailelerinin kimliklerinin de herhangi bir şekilde açıklanması, sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi, kullanılması da ceza kapsamına alındı. Bu kişiler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

 

BASINA CEZALAR ARTIRILDI

 

MİT ve mensuplarıyla ile ilgili belgeleri yayınlayan basın kuruluşu, çalışanları ve sahiplerine hapis cezası getiren madde de değişiklik yapıldı. Medya patronları ve matbaacılar hapis cezası almayacak.

 

1 MADDE ÇIKARILDI

 

Görüşmelerde, teklifte yer alan bir madde ise çıkarıldı. Çıkarılan madde, başka kamu kurumlarından MİT’e naklen atananların, deneme ya da adaylık süresinde başarısız olanların eski kurumlarına dönmelerini düzenliyordu.

 

Kaynak: Al Jazeera