Mısır’da devrimin yıldönümünde katliam

Mısır’da devrimin yıldönümünde katliam
26 Ocak 2015 00:26

Tunus’ta başlayarak Arap coğrafyasına kısa sürede yayılan Arap Baharı, 25 Ocak devrimi ile Mısır’da Hüsnü Mübarek’in sonunu getirmişti. Bugün de Mısır’da devrimin yıl dönümünde, Mursi yönetimine yapılan darbe protesto edildi. Demokratik gösterilere müdahale eden Mısır cuntası, 20 kişiyi öldürdü.

 

Mısır’da 25 Ocak Devrimi’nin 4’üncü yılında düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 20’ye yükseldiği belirtildi.

 

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak kaynakları da polislerin müdahalesinde, “İttifak destekçilerinden” 10 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

 

img2-yenisafak.mncdn.com

 

Emniyet kaynakları ise olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 

Öte yandan emniyet kaynakları, Kahire’nin güneydoğusundaki Bedreşin bölgesindeki gösterilerde, 1 polisin pompalı tüfekle açılan ateş sonucu yaralandığını iddia etti.

 

Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan “25 Ocak 2011’deki” olayların yıl dönümü dolayısıyla çok sayıda kentte gösteriler düzenleniyor.

 

misir-da-devrimin-yildonumunde-katliam-6903347_9815_m

 

MISIR DEVRİMİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

 

Mısır’da aktivistler, işsizlik, yoksulluk ve yolsuzlukları protesto etmek için 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek’e karşı eylem çağrısında bulundu.

 

25 Ocak’ta bu çağrı eyleme dönüştü. Polis güçlerini anma gününde, çok sayıda Mısırlı sokaklara döküldü ve bugün “öfke günü” olarak ilan edildi.

 

Binlerce gösterici Kahire’nin merkezinden başlayarak, iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi’nin merkezine, Dışişleri Bakanlığı’na ve devlet televizyonuna yürüdü. Benzer gösteriler ülke çapında diğer şehirlerde de görüldü.

 

SPAP activists chant slogans during a protest in Cairo

 

Sessiz geçen bir kaç saatin ardından polis ve göstericiler çatıştı. Polis “defol Mübarek” diye haykıran göstericilere göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile saldırdı.

 

Ülkede protestoların başlamasından birkaç saat sonra İçişleri Bakanlığı, yayımladığı bir bildiride kargaşa ve gösterilerden Müslüman Kardeşleri sorumlu tuttu. Mısır’da tüm faaliyetleri yasaklı olan ve en büyük muhalefet grubunu oluşturan Müslüman Kardeşler bu iddiayı yalanladı.

 

misir-da-devrimin-yildonumunde-katliam-6903347_8693_m

 

Protestolar büyük ölçüde facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden duyuruldu.

 

İçişler Bakanlığı, hükümet karşıtı gösterilerde üç protestocu ve bir polis memurunun öldüğünü duyurdu.

 

Bu arada protestoların merkezi ve devrim fitilinin ateşlendiği nokta Tahrir Meydanı muhalifler tarafından doldurulmaya başlanmıştı.

 

Protestoların kalbine gruplar halinde insanlar akın ediyor, burada ellerindeki bayrak ve flamalarla Mübarek’e “Çek git” çağrısı yapıyordu.

 

25 Ocak’ta Tahrir’i dolduran on binlerce Mısırlı 11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek’in istifasını sunması ile kutlamalara başladı.