Mimarlar Odası: Kaç-Ak Saray’ın maliyetleri katlanacak

Mimarlar Odası: Kaç-Ak Saray’ın maliyetleri katlanacak
27 Aralık 2014 01:09

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetlerinin katlanacağını iddia eden Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Saray için bölgede kat yükseklikleri düşürüldü, şimdi de firmalara düşürülen katların zararları ödenecek, bilimdışı verilen kararların sonuçlarını bizler ödüyoruz. Maliyeti 5 milyarı aşan kaçak sarayın maliyetleri katlanacak” dedi.

 

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri, Atatürk Orman Çiftliği’nde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin, “Atatürk Orman Çiftliği’nde 5.İdare Mahkeme’sinin yürütmeyi durdurmasına rağmen, Atatürk’ün şartlı bağışladığı alanın 1. derece doğal SİT alanı 3.dereceye düşürülerek Kaçak saray inşaa edildi” diyerek, “Yasadışı şekilde yapılan kaçak sarayın maliyetlerinin emsal değişiklikleri nedeniyle arttı” ifadelerine yer verdi.

 

“EMSAL DÜŞÜRME ZARARLARI KARŞILANACAK”

 

Candan, “Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılmaması gereken kaçak saray hukuksuzluk ve israf abidesi. Yer seçimi yanlış olan, hukuk kararlarına uyulmayan, vergilerimizle, yüksek miktara inşaa edilen bu yapının maliyeti her gün daha da katlanıyor. Ayrıcalıklı bir imar düzenlemesi yapılarak, daha önce Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesinin etrafına 24 katlı yapıların yapılmasını öngören imar düzenlemesi yapıldı. Sonra kaçak sarayın güvenliği nedeni ile bu yapılar 12 kata düşürüldü. Şimdi de Büyükşehir Belediyesi’nin hem kasım ayı hem de aralık ayı meclisinde, firmaların zararlarını telafi etmeye ilişkin meclis kararları alınmaya başlandı. 12 kata düşürdükleri yapıları Z+14 kata çıkarttılar bodrum katların da 5 metreye kadar kullanılmasına izin veriyorlar. Bu plan değişikliğinden doğacak zararlar, nakden ödeneceği gibi emsal artırımı ile de karşılanabilecek. Böyle bir şey olmaz. Hem yasadışı olarak Atatürk Orman Çiftliği’ne bina yapacaksın, sonra çevresindeki emsalleri düşüreceksin, sonrada düşürülen emsallerin zararını karşılayacaksın. Bu kaçak sarayın maliyetinin çok yüksek olduğunu göstermektedir” dedi.

 

“KAÇAK SARAY HUKUKSUZLUĞUN SİMGESİDİR, ESER DEĞİLDİR”

 

“Devlet menfaati gereği hazırlandığı iddia edilen plan değişikliklerinin, halkın menfaatlerini alt üst ettiği ortada” diyen Candan, “Kaçak saray 91 yıllık Cumhuriyet döneminde, bir hükümetin ve yöneticilerinin ne kadar hukuksuz, ne kadar hesapsız, doğasını, ormanını katleden, ne kadar bilim dışı olduğunu gösteren , kaçak yapılan ve de artık halktan gizlenemeyen hukuksuzluğun beton simgesidir, lakin bir eser değildir” diye konuştu.