Milyarlarca liralık zarar halkın sırtına yüklendi

Milyarlarca liralık zarar halkın sırtına yüklendi
11 Ocak 2018 09:38

İBB’nin altı metro ihalesini ‘ekonomik’ nedenlerle iptal etmesiyle birlikte en az 1 milyar lira kamu zararı oluştu. BirGün’e konuşan CHP’li Kazanoğlu, “Zarar halkın sırtına yüklendi” derken, Maden Mühendisleri Odası’ndan Makar “Çökme riski var” ifadelerini kullandı

 

 

Uğur Şahin / Birgün

 

 

İstifa ettirilen Kadir Topbaş’ın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı’na getirilen Mevlüt Uysal tarafından iptal edilen altı metro hattı ihalesine yönelik tartışmalar sürüyor. Toplam uzunluğu 76,9 kilometre olan altı metro projesinin iptal edilmesiyle birlikte, söz konusu bölgelerde ‘çökme riskiyle’ karşı karşıya kalındı. Yurttaşlar ise çökme tehlikesi nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

 

 

Konuya ilişkin İBB Beyazmasa’ya başvuran bir yurttaşa, ilginç bir cevap verildi. Cevapta, “Durdurulan metro hatlarında inşaat çalışmalarına başlanılmadığından dolayı, herhangi bir çökme riski bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı. Bunun yanı sıra Uysal’ın ‘ekonomik gerekçelerle’ iptal ettiği Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hatları nedeniyle en az 1 milyar liralık kamu zararı oluştu. Konuya ilişkin İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube’den Mehmet Makar BirGün’e konuştu.

 

 

‘İhaleler neye göre iptal edildi?’

 
CHP’li Kazanoğlu, önceki gün metro ihaleleri nedeniyle Mevlüt Uysal ve Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.

 

 

“1 milyar minimum zarar, hesaplansa onun çok daha üstünde çıkar” diyen Kazanoğlu, şunları söyledi: “Kamu zararına uğrattığı için iki belediye başkanları için dava açtık. Burada yüzde 10 tamamlanmış işler var. İhaleler iptal edildi, peki inşaat firmalarının doğacak zararları ne olacak? Haksız bir iptal var, neye göre iptal edildi? Diyelim ki haklı iptal ettiler, o zaman da demek ki Kadir Topbaş büyük bir yolsuzluk yapmış demektir. Burada bir yolsuzluk var. Bu da kendi ağızlarıyla itiraf etmeleridir. Yaratılan zararın yükü de İstanbul halkının sırtına yüklenmiş oldu. Meclis’te soru önergesi verdik. ‘İhaleyi neden iptal ettiniz, gelin açıklayın’ dedik. ‘Madem usulsüzlük var, soruşturma açtınız mı? Bu firmalara para ödediniz mi?’ bunları sorduk. Ancak padişah rejimindeler bunlar. Yaptım, sonra da iptal ettim anlayışındalar.”

 

 

‘Yapılarda hasar oluşur’

 
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube’den Mehmet Makar, “Tüneller olduğu gibi bırakılırsa yüzeydeki yapılarda hasar oluşur” dedi. Makar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazıları yapılan tünellerin betonlanarak kapatılması ve güvenli bir hale getirilmesi lazım. 6 projede tünel kazı çalışmalarının başlatıldığı yerler vardı. Bu bölgelerdeki tünellerde uygun tahkimat, güçlendirme yani betonlama işlemleri yapılmazsa tünel içinde deformasyonlar ya da göçükler yaşanabilir. Tünel içinde oluşacak deformasyonlar ya da göçükler yüzeyde etkilere neden olacaktır. Bu da yüzeydeki yapıların hasar görmesine sebep olacaktır. Eğer tünel kazıları yapılmış projeler güçlendirme çalışmaları, betonlama işlemleri yapılmadan bırakılırsa ve tünel hareketleri düzenli olarak takip edilmezse, buralarda risk daha da artar. Tünellerin bu şekilde bırakılmaması gerekiyor. Bu projelerin gerekli mühendislik takip işleri ve önlemleri alınarak bekletilmesi gerekiyor.”

 

 

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise şunları söyledi: “Kentin ulaşım problemi nedeniyle talebin çok yoğun olduğu güzergâhlarda metrolara ihtiyacımız var. Ancak bu alanların iptal edilmesinde mali konuların haricinde başka bir neden yok. İBB’nin mali konsantrasyonunu buraya yatırması ve bunun üstesinden gelmesi gerekiyor.”