‘Milli Tarım Yerli Tohum’ projesi hasat verdi!

‘Milli Tarım Yerli Tohum’ projesi hasat verdi!
18 Eylül 2019 15:35

İBB’nin yerli tohumların yaygınlaştırılması ve İstanbulluların sağlıklı beslenmesi amacıyla başlattığı “Milli Tarım Yerli Tohum” projesi, ilk hasadını verdi. Beykoz Cumhuriyet Köyü’nde 19 Eylül Perşembe günü başlatılacak hasatta, yerli tohumun verimi de ölçülecek.

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yerli tohumların yaygınlaştırılması ve çiftçilerin üretim miktarını arttırmak amacıyla 2017 yılında “Milli Tarım Yerli Tohum” projesini başlatmıştı. Projeyle İstanbulluların sağlıklı ve kaliteli besinlere kolaylıkla ulaşması da hedeflenmişti.

İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanlığı, bugüne kadar 42 farklı bölgedeki toplam 262 dekar alanda 75 yerli ve milli tohum çeşidinin ekimini gerçekleştirdi. 12 türe ait ürünler; mısır, buğday, arpa, çeltik-pirinç, karabuğday, nohut, ayçiçeği, kanola, aspir, kestane kabağı, şeker mısırı, yulaftan oluşuyor.

Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen ve yerli imkanlarla geliştirilen 6 farklı yerli mısır çeşidi Beykoz Cumhuriyet Köyü’nde 14 Haziran’da gönüllü çiftçilerle beraber ekildi. Mısırların gübrelemesi ve bakımı, ziraat mühendisleri ile çiftçiler tarafından gelişme periyodu takip edilerek yapıldı.

Deneme ekimi yapılan bu ürünlerin hasadı, 19 Eylül 2019 Perşembe günü saat 13.00’te düzenlenecek olan Hasat Günü etkinliği ile gerçekleştirilecek. Hasadın ardında elde edilen verim değerlendirilerek, yöredeki çiftçilere bilgilendirmede bulunulacak.

PROGRAM AKIŞI:

13.00 – Beykoz Cumhuriyet Köyü deneme parsellerinde toplanma
13.05 – Şehitlerimiz ve gazilerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı
13.10 – Değerlendirme konuşmaları
14.00 – Yerli silajlık mısır çeşitleri deneme parsellerinin incelenmesi
14.30 – İkram (Hasat Yemeği)