MHP’li Yeniçeri: Türkiye bir savaşın eşiğinde

MHP’li Yeniçeri: Türkiye bir savaşın eşiğinde
1 Ekim 2014 10:59

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, “Türkiye bir savaşın eşiğindedir. Böyle bir aşamada doğru tespit, doğru ilişki ve doğru strateji her şeyden önemlidir. İktidarın milli bir sorunu yalnızca AKP’nin yetkilileriyle görüşüp bir tezkereye dönüştürmüş olması düşündürücüdür. Tezkere hazırlıkları sırasında ya da tezkere öncesi muhalefetle görüşülmemiş, muhalefet bilgilendirilmemiş ve muhalefetin düşüncelerinden yararlanılmamıştır” dedi.

 

Yeniçeri, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Tezkereyi değerlendiren Yeniçeri, “Bu durum milli sorunlar karşısında milli bir duruş göstermeyi engellemektedir. Bunun müsebbibi iktidar partisidir. Millet, milli güvenlik, milli savunma ve milli çıkarlar partiler üstü davranışı zorunlu kılar. ‘Partiden önce Millet’ diyenlerin böyle durumlarda tavrı açıktır. Tezkere gibi milli bir sorun karşısında da durum aynı olacaktır. Tezkerede IŞİD’in yanı sıra PKK’nın da zikredilmiş olması zorunlu bir durumdur. Ancak bu tezkereyi çıkaranlara terör örgütünün lideri bebek katili Öcalan’la MİT aracılığıyla görüşen siz değil misiniz?” dedi.

 

“AKP 1 MART’TA TBMM’NİN REDDETTİĞİ TEZKEREYİ BU KEZ TBMM’NİN KABUL ETMESİNİ İSTİYOR”

 

Yeniçeri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara-İmralı-Kandil üçgenindeki diyalog sizin iradenizi yansıtmıyor mu? Sorularına verilecek cevabınızın olması gerekmez mi? Şimdi gelmiş kendiniz samimi ilişkiler içine giriyorsunuz ama dünyayı PKK’ya karşı mücadeleye çağırıyorsunuz ve “Peki ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da, PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun?” diyebiliyorsunuz. Ne yaman bir çelişki. Tezkerede TSK, sınırda güvenli bölge oluşturulması durumunda uluslararası koalisyondan destek alınmasını gerekli olacağını öngörüyor. Ayrıca tezkerede, ‘Yabancı askerin geçişine ve bulunmasına TSK’nın da sınır dışına gitmesine olanak izin veren’ bir ifade de mevcuttur. TSK, insani amaçlı yardımların ve lojistik destek söz konusu olduğunda üslerin kullanılmasına olanak sağlanmasını da öngörüyor. Askerin, yabancı asker bulundurma ve yurt dışına gitme talepleri tezkereye açıkça yansırken İncirlik dahil “Üs kullanımı” konusunda açık ifade yerine “Esasları hükümet belirlemesi” tanımına yer verildi. AKP 1 Mart’ta TBMM’nin reddettiği tezkereyi bu kez TBMM’nin kabul etmesini istiyor. Türkiye’de hangi amaçlar olursa olsun yabancı askerin geçiş ve bulundurulması çok vahim bir durumdur. Tezkerede en tehlikeli tarafı burasıdır. AKP’nin yabancı asker aşkı Türkiye’nin başını fena halde belaya sokabilecektir. Hükümetin tezkereyle TBMM’den alacağı yetkiyi kullanılabilmesi için IŞİD’e karşı ABD liderliğinde kurulan uluslararası koalisyon gücünün, Türkiye’nin güvenli bölge kurulmasını kabul etmesi ve askerlerini göndermesi gerekiyor.”