Nezir Tekçi davasında beraat talebi

Nezir Tekçi davasında beraat talebi
19 Aralık 2014 17:06

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolan Nezir Tekçi’yi öldürüp cesedini mayın patlatarak parçaladıkları iddiasıyla yargılanan emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan için savcı beraatlarını istedi.

 

Yüksekova İlçesi’ne bağlı Aşağı Ölçek Köyü’nde çoban Nezir Tekçi, iddiaya göre 19 Nisan 1995 tarihinde Yüksekova’da görev yapan Bolu Dağ Komando Tabur Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. 1997 yılında Nezir Tekçi’nin babası Halit Tekçi’nin başvurusu üzerine askeri savcılık soruşturma başlattı. O tarihte yüzbaşı olan emekli albay Ali Osman Akın ile o dönem teğmen olan yarbay Kemal Alkan hakkında Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Canavarca hisle adam öldürmek’ suçundan dava açıldı. Dava güvenlik nedeniyle Eskişehir’e alındı.

 

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan 42 yaşındaki Yarbay Kemal Alkan katıldı, diğer tutuksuz sanık 55 yaşındaki Emekli Albay Ali Osman Akın ise duruşmaya katılmadı.

 

BERAATLARINI İSTEDİ

 

Mahkeme Savcısı Metin Kurt mütalaada bulunarak tutuksuz 2 sanığın beraatlarını istedi. Savcı Kurt’un mütalaasında şöyle denildi: “Adli Tıp Kurumu’ndan gönderilen raporlara göre olay yerinde bulunan kemiklerin insana ait olmadığı saptanmıştır. Müşteki Halil Tekçi’nin yapmış olduğu müracaat ile başlatılan soruşturmada Halil Tekçi’nin gösterdiği tanıkların Cumhuriyet Savcılığınca bizzat sıcağı sıcağına dinlendikleri, bu tanıkların dilekçede iddia edilen hususları doğrulamadıkları, yine o tarihlerde güvenlik görevlilerince yakalanan örgüt üyesi ‘Agit’ kod adlı Nazım Fırat’ın ilk vermiş olduğu ifade de ölen Nezir Tekçi’yi PKK örgütünün bir üyesi olarak belirttiği, girilen bir çatışma sırasında ölmesi sırasında cesedini yanlarına alarak götürdükleri ve gömdüklerini beyan etmiştir. Toplanan tüm bu bulgulara göre gerek Danıştay safhasında gerekse savcılık safhasında olaylar hakkında ve sanıklar haklarında takipsizlik kararlar verildiği, ancak söz konusu olaydan 15 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra davanın yeniden ele alındığı ve iddianame ile Ağır Ceza Mahkemesi’ne sanıklar haklarında dava açıldığı, açılan dava üzerine görülen yargılamada Genelkurmay Başkanlığından olay sırasında görevli askerlere ait istenilen listeye göre birçok kişi ve adrese mahkemece talimat yazıldığı, bu safhada olayın internet ortamında ve medyada paylaşılmaya başlandığı, dinlenen tanıkların bir kısmının böyle bir olay vukuu bulsaydı duyabileceklerini beyan ettikleri, bir kısım tanıkların böyle bir olayın askerler arasında söylenti şeklinde konuşulduğunu bildiklerini beyan ettikleri, birkaç tanığında olayı bizzat gördüklerini beyan ettikleri anlaşılmıştır. Tüm bu bilgi, belge ve beyanlar karşısında sanıkların söz konusu suçu işledikleri yolunda mahkumiyetlerine yetecek derecede şüpheden uzak ve kanaat uyandırıcı delil elde edilemediğinden ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi talep ve mütalaa olunur.”

 

1’inci Ağır Ceza Mahkeme heyeti Nezir Tekçi’nin yakını avukatlarının savcının mütalaasına beyanda bulunmak için süre istemesi üzerine duruşmayı 4 Şubat 2015 tarihine ertelendi.