MHP’li Vekil’den ilginç iddia

MHP’li Vekil’den ilginç iddia
19 Eylül 2013 04:50

MHP’li Çirkin Reyhanlı ve Cilvegözü saldırılarının Suriyeli muhalifler tarafından yapıldığını iddia etti.

 

 

CNN TÜRK’te Enver Aysever’in hazırladığı Aykırı Sorular programına konuk olan MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin; Reyhanlı olayı, alevi sunni çatışması ve cemevlerine yasal statünün getirilmesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

 

“REYHANLI VE ÇİLVEGÖZ SALDIRILARI SURİYELİ MUHALİFLER TARAFINDAN YAPILDI”

 

Aysever’in “Reyhanlı saldırısını Özgür Suriye ordusu yapmış olduğuyla ilgili düşünce kafanızda şeffaf ve net. Bunu hangi veriyle söylüyorsunuz. Özgür Suriye Ordusu bunu yaptıysa neden Reyhanlı’ya saldırsın?” sorusu üzerine MHP’li Çirkin ise ‘O benim Cilvegöz’deki patlamayla ilgili değerlendirmem’ diyerek “Reyhanlı olaylarında El-Nusra’da içinde olabilir. Özgür Suriye Orduysa El-Nusra birbiriyle savaşıyorlar. Bizim ve muhalefetin destek vermesiyle süreci yürütemiyoruz. Reyhanlı’daki olaydan önce dikkat çekmek istediğim konu şu; AKP birinci yanlışı Suriye’nin iç işlerine müdahale ile yaptı. İkili ilişkiler iyi gittiği dönemde demokratikleşme adına birçok tavsiyede bulunuyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak önce kendi ülkenizin iç güvenliğiyle sorumlusunuz. Cumhuriyet tarihinin en önemli terör saldırısıyla 53 vatandaşımızı kaybettik. AKP Genel Başkanı Erdoğan ve Dış İşleri Bakanı Davutoğlu özellikle Suriye politikasında kamuoyunda %20’yi aşamayan bir desteğe sahip. Benim tahmin ettiğim; Suriye politikasında yanlışların üzerini örtmek ve bu politikaya halk nezdinde zemin bulmak adına Alevilik ve Sunnilik olayını kurdular” dedi.

 

“REYHANLI SALDIRISINI ALEVİLERİN ÜSTÜNE YIKMAYI ÇALIŞTILAR”

 

Bölge’de Alevi-Sunni ayrımcılığın oluşmasını istiyorsanız Reyhanlı’yı bombalamanın doğru yer olduğunu belirten Çirkin “Tamamı Sunni olan Reyhanlı’da, Alevi-Sunni gerginliğini istiyorsanız, bu mahfillerle ilgili bir çalışmanız varsa ve mahfillerden biriyseniz o zaman seçtiğiniz yer doğru yer. Reyhanlı’da yaşananlar büyük bir dramdır. Biz daha ölülerimizi bulamadan hükümet iki saat içinde ölüleri buldu. Taktim bu ülkenin birliğini bozacak bir taktim. Suriye, Muhaberat, Acilciler ve Suriyeli Lider Mihraç Ural gibi isimlerin denklemde bir eşittiri vardır. Vatandaş böyle algılar. Eşittir Alevilerdir. Siz bu bombalamayı alevi kesimin üstüne yıkma noktasında bilerek ya da büyük bir cehaletle bilmeyerek bir yönlendirme yaptınız. Başbakan’nın ‘Reyhanlı’da 53 Sunni öldü’ lafı son derece gerdi. Sadece Hatay, Mersin ve Adana’da 1 milyon civarında Nusayri alevi vatandaşımız, Anadolu’da kimilerine 10-11 milyon kimilerine göre 15 milyon alevi kökenli yurttaşlarımızın olduğu bir ülkede konuya bu gözlükle bakamazsınız” diye belirtti.

 

“CEMEVLERİNE YASAL STATÜ VERİLMESİNE KARŞI DEĞİLİZ”

 

Çirkin son olarak sözlerine şöyle devam etti: “Alevi ve Sunni’nin birlikte barış içinde yaşamasında sorun yok. Ki zaten yaşıyor. Birlik ve kardeşliği destekleyerek hizmet edecek projeler MHP’nin takdirini alır. Fakat şekilsel olmasından ziyade, bu birliğin kökende olması gerekir. Bu projeyi yaparsanız; alevi toplumunun önemli bir bölümünün itiraz ettiği bir proje olur. Onun için amaca hizmet etmeyebilir. Niyet iyi olabilir; fakat daha baştan alevi kökenli insanlar arasında tartışma yarattığı bir gerçek. O zaman bunun neye hizmet ettiğini bekleyip, görmek lazım. Bir insan cem evinde ibadet ediyorum diyorsa bunu sorgulamamız yanlış. Biz ona bu özgürlüğü vermeliyiz buna inanmayabiliriz. Bize göre İslam’ın tek ibadet hanesi cami olabilir, kuranda bunu söylüyor. Ama o da bizim kardeşimiz, o da Müslümanım diyor. Ben, burada ibadet etmek istiyorum diyor. Yasal statüye karşı değiliz. Fakat toplumu bölecek, ayrıştıracak ve tamamen birbirinden tecrit edecek uygulamalara karşıyız.”