MHP yüzde 3 de alsa barajı aşacak!

MHP yüzde 3 de alsa barajı aşacak!
31 Ocak 2018 09:25

Seçim ittifakı ve uyum yasalarını çalışmak için oluşturulan AKP-MHP Komisyonu, yerel seçimler öncesinde yasalaşacak düzenlemeye yeni bir hüküm monte etmeye hazırlanıyor. Sandık güvenliği için sandık kurulu başkan ve üyelerine verilen polis çağırma yetkisi genişletiliyor.

 

 

 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, komisyon, Mart ayına kadar çıkarılması gereken yerel yönetim paketi konusunda görüşmeler yapıyor. Acil ve zorunlu olanlar hariç, diğer uyum düzenlemeleri ayrı paket yapılacak. Acil pakette sandık güvenliğine yönelik bazı adımlar atılacak. Oy verme işlemi sırasında sandık kurulu başkanlarının ve sandık kurulu üyelerinin kolluk güçlerini çağırma yetkisiyle ilgili değişiklik gerçekleştirilecek.

 

 

VATANDAŞ İHBARI

 

 

Mevcut düzenlemede, “Sandık çevresinde, cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyelerinden biri tarafından, derhal kolluk güçleri çağrılmak suretiyle sandık çevresinden uzaklaştırılır” hükmü yer alıyor. Yeni düzenlemeye göre bu tip durumlarda sandık kurulunun başvurmaması durumunda, vatandaşlar kolluk güçlerini çağırabilecek. Edinilen bilgiye göre, düzenlemeyle özellikle Doğu ve Güneydoğu’da sandık kurulu başkanlarının ve sandık kurulu üyelerinin HDP’lilere yakın olması durumunda, vatandaşa da ihbar yolunun açılması planlanıyor. Sandık başlarında bir partinin üyelerinin yığılarak psikolojik üstünlük sağlanması riskine karşı, vatandaş en yakın polis merkezine giderek ihbarda bulunabilecek.

 

http://www.hurriyet.com.tr/sandiklara-guvenlik-ayari-40726560

 

 

MHP YÜZDE 3 DE ALSA…

 

 

Öte yandan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü köşesinde AKP-MHP seçim ittifakını ele aldı.

Selvi, ittifakın oylarının birlikte sayılacağını ve ona göre çıkarılan milletvekili sayısının belirleneceğini belirtirken, barajın değişmeyeceğini ve yüzde 10’da kalacağını ifade etti. Selvi, “Örneğin bir parti yüzde 3, diğeri yüzde 25 alsa, o zaman her ikisi de barajı aşacak. Ama yüzde üçlük parti hangi ilde milletvekili çıkaracak sayıya ulaştıysa o ilden milletvekili çıkaracak” dedi.

Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Bu arada AK Parti-MHP seçim ittifakına ilişkin ulaştığım bir bilgiyi paylaşmazsam eksik olacak.

Seçimlere her parti kendi ismi, amblemi, milletvekili listesiyle girecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim pusulasının başında cumhurbaşkanı adayının ismi ve fotoğrafı yer alacak. Erdoğan, milli ittifakın adayı olarak girecek. Erdoğan’ın isminin altında AK Parti ve MHP’nin isimleri ve amblemi yer alacak.

Seçmenler önce cumhurbaşkanına oy verecek, sonra partisinin üzerine mühür vuracak. Sıra oyların sayımına gelince…

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/yeni-secim-baraji-mi-geliyor-40726609