MHP’de kongre tarihi ertelendi

MHP’de kongre tarihi ertelendi
15 Mayıs 2016 13:45

MHP Genel Merkezi’ne muhalif dört genel başkan adayının ortak belirledikleri kongre için Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli önünde toplanıldı. Polis delegelerin kurultay için belirlenen alana girişine izin vermedi.

 

 

 

Koray Aydın, “Yargıtay kararı sonrasında Haziran’da kurultay yapacağız” dedi. Akşener ise “Vali ve Emniyet’in yazılı emrini görmeden buradan ayrılmayacağız” dedi. Bu açıklamaların ardından üç başkan adayı alandan ayrılırken, Akşener otobüsün üzerinden partililere seslendikten sonra alanı terk etti. Böylelikle olası kongrenin tarihi de ileri bir tarihe ertelenmiş oldu.

 

Birbiri ile çelişen mahkeme kararlarına Adalet Bakanlığı da müdahale edince MHP’de iş çığırından çıktı. Genel Merkez ve Valilik ‘’Kongre yapılamaz” dedi ama 4 muhalif genel başkan adayı bugün için kongre salonuna geldi. Polis MHP’lilerin kongre alanına girişine izin vermedi. Kurultay için gelen MHP’li delegeler ve başkan adayları polis barikatlarının önünde saatlerce bekledi. Dört genel başkan adayından da benzer açıklamalar geldi. Sinan Oğan ve Ümit Özdağ “25. İcra Müdürü’nü çağırdık. Resmi bir karar bekliyoruz” dedi. Meral Akşener’de “Yazılı emir yoksa tel örgülerden elimi çekmeyeceğim. Vali ve Emniyet’in yazılı emri olmadan buradan ayrılmayacağız” dedi. Koray Aydın ise, “Durumu noter huzurunda tespit ettik. Yargıtay kararı sonrasında Haziran’da kurultay yapacağız” dedi. Başkan adayları yazılı emre kadar oturma eylemi başlattıklarını açıkladı. Ardından 25. İcra Müdürü’nün alana gelmeyeceğini açıklayan Sinan Oğan, “Burada beklemenin anlamı yok” diyerek alandan ayrılma kararı aldıklarını da duyurdu. Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ bu açıklamaların ardından alandan ayrılırken, Meral Akşener, saatler sonra otobüsün üstünden partililere seslendikten sonra alanı terk etti.

 

AKŞENER UZUN SÜRE TELLERİ BIRAKMADI

 

Meral Akşener, polis barikatının önünde yaklaşık 2 saat süren bekleyişini 13:00’da emniyet güçleriyle partililer arasında taşkınlık yaşanmasın diye sonlandırdı.

 

aksener-880-tel-1

 

Meral Akşener’in polis noktasına ulaşmak isterken kalabalıktan zorla ilerlediği görüldü. Bir başka başkan adayı Ümit Özdağ ise polis bariyerlerine tırmanarak partilileri geri çekilmeleri konusunda uyardı.

 

Muhaliflerin bildirisini eski Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu okudu.

 

Bir grup MHP’li otele girmek istedi, kısa süreli arbede yaşandı.

 

Kalabalıktan sık sık “Bahçeli istifa. Akşener başbakan. Bozkurtlar burada çakallar nerede” sloganları yükseldi.

 

TUTANAK TUTULDU

 

Saat 09:40’ta Sinan Oğan’ın ofisinden hareket ederek 10:20’de otele gelen başkan adayları hep birlikte kongre yapmak istedikleri alana doğru gidip içeri giremeyeceklerine dair yetkililerden imzalı belge alıp, tutanak tutuldu.

 

KORAY AYDIN: KURULTAYIMIZI HAZİRAN’DA YAPACAĞIZ

 

İlk önemli açıklamayın adaylardan Koray Aydın yaptı. Noter çağırarak durumu tespit ettirdiklerini kaydeden Aydın, “Mayıs ayında açıklanacağı söylenen Yargıtay kararını bekliyoruz, haziranda kurultayımızı yapacağız” dedi.

 

MUHALİFLERİN BİLDİRİSİ: SON SÖZÜ DELEGE SÖYLER

 

MHP’li muhaliflerin ortak bildirisini Yusuf Halaçoğlu okudu. Bildiride, “MHP sahipsiz değildir, son sözü genel başkanlar değil kurultaylar söyler” denildi. Halaçoğlu’nun okuduğu bildiride “Tanık olduğumuz sürece genel merkezin talebiyle, AKP’nin kolluk kuvvetleri kurultay yapmamızı engellemektedir. Kurultay kolluk gücüyle engellenmektedir. Türk demokrasisi ve hukuk sarsılmıştır. Hukukun üstünlüğü çiğnenmiş adalet duygusu yaralanmıştır. Hükümet yargıya darbe yapmıştır. Anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. Hiç kimse boşuna beklemesin, avuçlarını ovuşturmasın. Son sözü genel başkanlar değil kurultay söyler” ifadeleri yer aldı.

 

TEKMELİ YUMRUKLU KAVGA

 

Kongrenin yapılacağı alanda toplanan partililer arasında küçük bir grup arasında yumruklu tekmeli kavga çıktı. Konuşmanın yapılacağı otobüsten sakin olun anonsları yapıldı.

 

HAVALİMANI YOLU TRAFİĞE KAPANDI

 

MHP’li 4 aday Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın kurultay yapmak istedikleri Büyük Anadolu Oteli’nin bulunduğu Ankara Esenboğa Havalimanı yolu yoğunluk nedeniyle trafiğe kapandı. Havalimanı girişinde MHP’li delegeler ve partililerin oluşturduğu kalabalık ve araç yoğunluğu nedeniyle trafik kilitlendi.

 

222

 

HALUK KIRCI DA ORADAYDI

 

MHP kongresini toplamak için bir araya gelen muhalifler arasından sürpriz bir isim dikkat çekti. Ankara Bahçelievler’de 1978 yılında meydana gelen ve 7 TİP’li öğrencinin öldürülmesi olayından hüküm giyen Haluk Kırcı da Büyük Anadolu Oteli önüne geldi. Kırcı ülkücü arkadaşları ile kucaklaşıp, öpüştü.

 

Susurluk kazasında ölen ve interpol tarafından aranan Abdullah Çatlı’nın yakın arkadaşı olan ve ”İdi Amin” lakabı ile bilinen Haluk Kırcı, otel önünde toplanan kalabalığın içinde yer aldı.

 

12 Eylül öncesi de ülkücü saflarda yer alan daha sonra Muhsin Yazıcıoğlu ve Büyük Birlik Partisi yönetimine daha yakın olan Kırcı, cezaevinde bulunduğu dönemde çıkarılan aflardan yararlanmak için MHP lideri Devlet Bahçeli’ye mektup da yazmıştı.

 

YANLIŞLIKLA TAHLİYE

 

1982 yılında tutuklanıp 7 kez idama mahkum olan, 1991’de ise çıkarılan infaz yasalarından yararlanarak tahliye edilen Kırcı, her idam için ayrı hesaplanması gereken süre tamamlanmadığı için daha sonra aranmaya başlanmış ve 1999’da yakalanıp yeniden cezaevine girmişti. Kırcı firarda iken 1 Ağustos 1992’de Erzurum’da evlenmiş ve nikâh şahitliğini de dönemin Erzurum Valisi Mehmet Ağar yapmıştı. Kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal cinayetinden de yargılanıp beraat eden Kırcı, Susurluk çetesine üye olmak suçundan 4 yıl hapse mahkum olmuştu. 18 Mart 2004’de ikinci kez yanlışlıkla tahliye edilen Haluk Kırcı, Ukrayna’da yakalanmış, Şubat 2014 tarihinde cezasını tamamlayarak tahliye olmuştu.

 

 

 

Kaynak: Kamil ELİBOL – Zekeriya ALBAYRAK – Yavuz ALATAN / Sözcü