MHP AKP’nin dört talebinden rahatsız!

MHP AKP’nin dört talebinden rahatsız!
24 Kasım 2016 10:35

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’nin getirdiği anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi teklifi için “makul” dedi fakat bazı maddelerin revize edilmesini istedi.

 

 

 

 

MHP, Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda partisinin genel başkanı olmasına karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetmesi ve Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’a sevk edilmesi konusunda da oy anlaşmazlığı var. MHP’nin “Revize edilmesini’‘ istediği 4 konu şöyle:
VEKİLLİKLERİ SONA ERSİN
FESİH

AKP, Cumhurbaşkanı’na Meclis’i fesih yetkisi verilmesini öngörürken, MHP bu düzenlemeye sıcak bakmıyor. Cumhurbaşkanına TBMM’yi feshetme yetkisi verilmemesini istiyor.
BAKANLAR

 

AKP teklifinde Cumhurbaşkanı’nın bakanların dörtte biri hariç, diğerlerini TBMM dışından ataması öngörülüyor. MHP parlamento dışı atama yapılmasına karşı değil ancak bakan olarak atanacak milletvekillerinin de bu sıfatlarının sona ermesini istiyor.
GENEL BAŞKANLIĞA KARŞI

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI

AKP, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkili olmasını ve genel başkan sıfatıyla parti yönetiminde de yer alabilmesini istiyor. MHP ise genel başkana karşı çıkıyor. “Hem cumhurbaşkanı, hem genel başkan olmaz” diyor.
YÜCE DİVAN

 

Cumhurbaşkanı’nın suç iddiasıyla Yüce Divan’a sevki konusunda da anlaşmazlık var. AKP, Meclis’teki milletvekillerinin dörtte üç çoğunluğuyla Yüce Divan’a sevki öngörüyor. MHP ise TBMM’deki milletvekili sayısının yarısından bir fazlasının oyuyla buna karar verilmesini istiyor.

 

 

Kaynak: Çağdaş Ses