Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Desteklemek ve Depresyonu Azaltmak İçin Beslenme Önerileri

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Desteklemek ve Depresyonu Azaltmak İçin Beslenme Önerileri
15 Eylül 2020 13:13

Sonbahar ayı, güneşli havaların azalması ve ısı değişimlerinin de etkisiyle birlikte insan metabolizması yavaşlamaya başlar. Yavaşlayan metabolizma sonucunda bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir ve kişide mutsuzluk, depresyon gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Oraya çıkan bu depresyon belirtilerini hafifletebilmek adına bazı beslenme önerileri mevcut. Tüketilen besinler sadece fiziksel sağlığı değil, zihinsel sağlığı da etkileyecektir. Bu yüzden kış aylarına yaklaşırken sağlıklı bir beslenme programına geçerek hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

Selenyum İçeren Besinler Tüketin

Selenyum, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Bu yüzden mevsim geçişlerinde deniz ürünleri, soğan, sarımsak, mantar, susam gibi besinler tüketmek bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekleyecektir. Yumurta ve tavuk eti de içerisinde yüksek miktarda selenyum bulundurduğundan dolayı kış aylarına yaklaşırken bolca tüketilebilecek besinlerdendir.

C Vitaminini Eksik Etmeyin

İçeriğindeki antioksidan ile C vitamini, bağışıklığı destekler niteliktedir. Portakal, limon, mandalina, roka, brokoli, soğan gibi besinlerde bulunan C vitamini; sizi kış aylarına hazırlamakla kalmaz, aynı zamanda kemiklerin normal fonksiyonu için gerekli olan normal kolajen oluşumuna da katkıda bulunur. Sağlıklı kolajen takviyeleri hem vücudunuzun ihtiyacı C vitaminini alabilir hem de cilt güzelliğiniz için sağlıklı bir adım atabilirsiniz.

Kalsiyum ve Protein Alımına Özen Gösterin

Protein yetersizliğinin depresyonu tetikleyici etkisinin bulunduğu savunulmaktadır. Depresyona yönelik etkilerinin yanında protein alımı vücudun bağışıklığını destekler ve süt, yumurta, kefir, et, tavuk, balık gibi gıdalardan yeterli miktarda protein alımı gerçekleştirilebilir. Protein ağırlıklı besinler vücudu tok tutarak kış aylarında metabolizma yavaşlaması ile alınabilecek kiloların da önüne geçmede etkili olabilir. Protein bakımından zengin beslenerek siz de sağlıklı beslenme için ilk adımı atabilirsiniz.

B12 Vitamin İçeriği Zengin Gıdalar Tüketin

B12 vitamini normal psikolojik fonksiyonların işleyişinde rol oynar. B12 vitamini eksikliği, depresyon, öğrenme güçlüğü, duygu durum bozuklukları, hafıza kaybı gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. B12 vitamini psikolojik etkilerinin yanında normal kırmızı kan hücresi oluşumuna ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.

Probiyotiklerden Faydalanın

Ev yapımı turşu, kefir, yoğurt gibi gıdalarda bol miktarda bulunan probiyotiklerin insan sağlığına pek çok katkısı bulunur. Sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasında etkili olan probiyotikler yararlı bakteriler olarak da bilinir. Kış ayları gelirken probiyotik bakımından zengin gıdalar tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilir, vücut sağlığınızın korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.