Mevlid-i Nebevi ve Türk İslam kültürü

Mevlid-i Nebevi ve Türk İslam kültürü
22 Aralık 2015 11:17

Muhterem Mü’minler! Mevlid Kandiliniz Mübarek olsun. Bugün biz Yüce Türk İslam aleminin en mutlu günlerinden biri olan Mevlid Kandilidir.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Sevgili Peygamberimiz kameri aylardan Rebi’ülevvel’in 11 ci gününü 12 ci güne bağlayan gecede dünyaya şeref verdikleri için, biz müslümanlar bu tarihi mübarek bir gün sayarız. Mevlid günü ve gecesinin manevi değeri çok büyüktür. Enbiya Suresi ayet 107’de; ”Vema erselnake illa rahmetenlil alemin” ayet-i celilesinde Cenab-ı Allah’ın, alemlere rahmet olarak gönderdiğini ve ”kainatı onun yüzü suyu hürmetine halk ettiğini müjdelediği sevgili Peygamberimizin doğum günüdür. Bugün, kainatın efendisi, varlık aleminin iftihar ettiği, insanlığın kurtarıcısı, dünyanın en büyük terbiyecisi, ilim, ifranın ve gerçek medeniyetin birisi Hz. Muhammed Mustafa’mızın doğduğu gündür. Bugün zulüm ve istibdat namına, küfür ve ilhad adına yükselen kalelerin yıkıldığı gündür. Putların yere serildiği, gerçek mabudun bilindiği gündür.” Hadis-i şeriflerinde ”Ben sizin ahlakınızı ikmal için gönderildim.’ buyuruyor.

 

 

Bu mübarek gecemizin duymak, duyurabilmek için ne gibi sebebe tevessül gerekiyorsa yapmaya, bu gecemizin mana ve önemini daha çok kimseye ve bir takım hediyeler alarak çocuklara duyurmaya çalışmalıyız. Minarelerdeki Kandillerin süsü ile, pazar ve çarşılarda Kandil simitleri ile, ve daha bir çok ananelerimiz ile Yüce Türk Milleti, dünya’nın en misafirperver milleti olduğunu tarih de onaylıyor. O zaman bizler bu tarihi mirasımızı devam ettirebilmek için,; bu gün ve gecelerde, tövbe-i istiğfar ederek Allah’ın emirlerini daha çok yerine getirip Kur’an-ı Kerim okuyarak, kaza namazı kılarak, sevgili Peygamberimize salat-ü Selam getirerek, secde ve Dua da bulunarak saygı göstermemiz dini ve Milli vazifelerimizdendir.

 

 

Cenabı Hakk, Kur’an-ı Kerimde ”Ey kullarım benim indimde en keriminiz, en şerefliniz, en çok benden korkanınızdır.” Buyurmuş olduğu gibi Resulü Ekrem de: Hikmetin ve bütün faziletlerin başı Allah korkusudur buyurmak suretiyle Allah korkusunun insanları dünya ve ahiretleri için refah selamet ve saadet getireceğini ve bundan daha büyük fazilet olmayacağını beyan buyurmuşlardır. Allah korkusu bütün kötülükler için kalp de bir kalkan vazifesini görür. Bir insan ne zaman bir kötülüğe niyetlenirse ilk önce vicdanen acı çekeceği gibi, vicdan azabı o kötülüğü yapmayı terk etmediği müddetçe ikinci derecede de Allah korkusu hatırına geldiğinde yarın hakimlerin hakimi olan Allah’ın huzuruna çıkacağını ve yapacağını ve yapacağı kötülüklerin hesabını vereceğini düşünerek Allah’ dan korkar. Bu korkudur ki herhangi bir kötülüğü yapmaya bir kalkan gibi mani olur.

 

 

DEĞERLİ MÜ’MİNLER!

 
Bugün maneviyat nedir bilmeyen hak, hürriyet ve Vatan sevgisinden mahrum, beşeriyet için en büyük tehlike ve derttir. Öyle bir tehlike ve derttir ki, geçicidir, maneviyatı bozuk olan fert ve milletler bu felakete doğru yavaş yavaş ara vermeden gitmektedir. Zira bu ruh da olanlar daima hayırdan fazla şerre, iyilikten fazla kötülüğe yönelirler.

 

 

Yarabbi; doğru yol olarak gösterdiğin ve en büyük nimet olarak ihsan ettiğin İslam dininin yolunda hidayetin ile cümle Yüce Türk İslam alemini sabit kıl! Ahiret ve dünya için, Allah yolundan ayrılmayan kullarından eyle.

 

 

Cenab-ı Allah, cümle Yüce Türk İslam alemini affı ile muamele buyurduğu bahtiyar kullarından eylesin. Amin ve bi hürmeti seyyidil murselin velhamdü lillahi-Rabb’il Alemin.

 
Bu aziz mübarek günün yüzü suyu hürmetine, cümle Vatan şehitlerini, T. C.’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.

 

 

KAYNAKÇA
Hadis-i şeriflşer: Örnekal Cami-i şerif İmam-ı Hasan Burkay 1963

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun