Merzifon’da, ‘Ermeni Kültür Mirasıdır’ tartışması

Merzifon’da, ‘Ermeni Kültür Mirasıdır’ tartışması
22 Mayıs 2015 23:18

AMASYA’nın Merzifon İlçesi’nde bulunan Akif Gülle Kültür Merkezi’nin girişine asılan ‘Bu bina Ermeni Kültür Mirasıdır’ yazılı tabelaya Saadet Partisi ilçe teşkilatı tarafından yapılan yazılı açıklamayla tepki gösterildi. Açıklamada, “Kim astıysa bu tabelayı hesap versin. Ermeni kültür mirasına kimler sahip çıkıyor?” denildi.

 

Merzifon’da yaklaşık 2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen bina, Akif Gülle Kültür Merkezi olarak hizmete girdi. Tarihi binanın girişindeki ‘Akif Gülle Kültür Merkezi’ yazılı tabelanın üzerine asılan ‘Bu bina Ermeni Kültür Mirasıdır’ yazılı bir diğer tabela ise bazı kesimlerin tepkilerine neden oldu.

 

Saadet Partisi ilçe teşkilatı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Binanın tapusu Diyanet’te, restorasyonunu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. İşletmesini ise Belediye yapıyor” denildi. Bu tabeladaki ifadelerden Merzifon’da insanların rahatsız olduğu dile getirilen açıklamada, “Kim astıysa bu tabelayı hesap versin. Ermeni kültür mirasına kimler sahip çıkıyor?” denildi.

 

Merzifon Belediye Başkanı CHP’li Alp Kargı ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Akif Gülle Kültür Merkezi yazılı tabelanın üstüne asılan tabelayı AK Parti iktidarı astırmıştır” dedi. Başkan Kargı, bazı basın organlarında ve sosyal medyada yer bulan haber ve paylaşımların CHP’yi ve CHP’li belediyeyi seçimler öncesi zan altında bırakmak amaçlı olduğunu, ‘çamur at izi kalsın’ anlayışından kaynaklandığını dile getirerek, şunları söyledi:

 

“Dışişleri Bakanlığı’nın Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazıda, ‘Ülke genelinde Ermeni kiliselerinin restorasyonu ardından kilisenin tanıtım tabelasına ‘Ermeni’ ifadesinin konulmasının uluslararası kamuoyunda takdirle karşılandığı belirtildi. Merzifon’da restorasyonu yapılarak Akif Gülle Kültür Merkezi ismi verilen binaya da ‘Ermeni kültür mirası’ yazıldı. Merzifon Belediyesi’nin kendi mülkü ve sorumluluğu olmadığı bir yere tabela asmak gibi bir lüksü ve uygulaması olamaz.”