Mersin’de aranan emniyet müdürü teslim oldu

Mersin’de aranan emniyet müdürü teslim oldu
29 Ekim 2014 17:12

Mersin’de aralarında vali, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri iddiasıyla gözaltına alınan, ancak ‘GDO’lu pirinç operasyonunun intikamı alınıyor’ iddiasında bulunan 26 emniyet mensubundan 9’u ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

 

Haklarında gözaltı kararı çıkan ve 16’sı daha önce yapılan idari soruşturma sonucu ihraç edilen 27 emniyet mensubuna yönelik dün sabahın ilk ışıklarında yapılan operasyonda 23 kişi gözaltına alınmış, adreslerinde bulunamayan 4 emniyet mensubundan 3’ü de daha sonra avukatlarıyla birlikte emniyete gelerek teslim olmuştu.

 

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorguları devam eden şüphelilerden Mersin İstihbarat Eski Şube Müdür Yardımcısı Şevki Pekdemir, emniyet amirleri Ali Tozcu, Ziya Albayrak, komiser yardımcıları Mustafa Keklikçi, Barış Yıldırım, polis memurları Mustafa Balcı, Murat Duraker, Sedat Yıldız ve Mehmet Altaş, emniyette ifadelerinin alınmasın ardından Cumhuriyet Savcısının talimatı ile gece saatlerinde serbest bırakıldı. Gözaltındaki 17 kişinin emniyetteki sorguları da devam ediyor.

 

Öte yandan firarda olan Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Eski Şube Müdürü Ali Çengelci’nin yakalanması için de çalışmalar devam ediyor.

 

‘GDO’LU PİRİNÇ İNTİKAMI’ İDDİASI

 

Operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan eski istihbarat şube müdürlerinden Ali İhsan Kaya teslim olmadan önce ‘İntikamı alınıyor’ dediği GDO’lu pirinç operasyonu ile ilgili şunları söyledi:

 

“2013 yılında, benim yeni geldiğim dönemlerde Mersin’de Gümrük ve Kaçakçılık birimlerinin kısmen tesadüfen ortaya çıkarttığı bir GDO konusu var. Bu konu Türkiye’de gündem oldu. GDO konusu normalde kaçakçılık olayının deşifre edilmesi sürecinde ortaya çıktı. O çalışma derinleştikçe, aslında GDO basit bir kaçakçılık olayı değil. Aslında Türk halkının planlı ve ciddi ağır şekilde zehirlenme olayı. Rakamlar çok büyük. Bunu çalışmalar derinleştikçe gördük. Ülkemizde maalesef gıda sektöründe çok büyük bir lobinin olduğunu gördük. Bu lobinin kolay yoldan çokça para kazanmak için sadece GDO değil, halkımıza zehir yedirdiğini gördük. Bu lobinin o kadar güçlü olduğunu şimdi anlıyoruz. İşte bu yapılan haberler, bu yapılan kumpaslar, yönlendirmeler, sonuç itibari ile GDO operasyonunun, Türkiye’nin gündemine GDO konusunun atılmasının, halkın bu konuya dikkatinin çekilmesinin intikamı alınıyor Mersin Emniyeti’nden. Bizim vatanseverliğimizi kimse tartışamaz. Şehit Muhsin Yazıcıoğlu’nun dediği gibi, bu vatana bu millete hizmet etmenin bu vatanı bu milleti sevmenin bir bedeli varsa o bedel bizim başımızın tacıdır.

 

ALİ ÇENGELCİ TESLİM OLDU

 

Mersin’de yasa dışı dinleme iddiasıyla aranan Mersin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Eski Şube Müdürü Ali Çengelci, Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne teslim oldu. Yanında eşi Havva ve avukatıyla birlikte emniyete gelen Çengelci, yaklaşık 200 kişilik bir grup tarafından alkışlarla karşılandı. Çengelci, üzerlerinde ‘GD-0′ yazılı siyah tişörtler giyip ‘Kahraman polislere Cumhuriyet hediyesi kelepçesi’ ve ‘Ayıkla Pirincin GDO’sunu’ yazılı dövizler taşıyarak kedisini karşılayanlara, “Bize neden yaptıklarımızı soracaklar. ‘Memleketimizde bayrak düşmesin’ diye yaptık” cevabını vereceğim” diyerek operasyona tepki gösterdi.

 

ANAYASAL SUÇ İŞLİYORLAR

 

Emniyete girmeden önce açıklamalarda bulunan Ali Çengelci şunları söyledi:

“Mersin’de görev yaptığım süre içerisinde, terör ve organize suç örgütleri ile mücadele ettiğimiz dönemde, hakim kararı ve usuller çerçevesinde yaptığımız istihbarı dinlemeler bahane edilerek şu an yönetimde bulunanlar tarafından yetkisi olmadığı halde hakimin kararlarını denetime tabi tutmuşlardır. Anayasal suç işlemektedirler. Adrese teslim idari soruşturmalar ile kmeslekten ihraç edildik, zulme uğradık. Her gün hakkın huzurunda hesap verecek gibi görev yaptık. Hesabın en büyüğüne hazır olanların veremeyeceği hiçbir hesap yoktur.”

 

TERÖR VE ORGANİZE SUÇLA SAVAŞAN YİĞİTLER

 

Haklarında yakalama kararı çıkarılan polislerin birer kahraman olduğuna vurgu yapan Çengelci şöyle devam etti:

 

“2008’de otobandan bomba yüklü aracı Mersin’de patlatmaya çalışanlar geldi. O gün orada bombaya göğsünü siper eden bu arkadaşlar. ‘Buradan geçit yok’ deyip kendi hayatlarını gözlerini bile kırpmadan o bombanın önüne siper olan, bomba yüklü araca kale gibi yüreklerine çarpan koçyiğitler bunlar. Aydıncık operasyonunu hatırlarsınız. Bir kurşun atmadan onları yakalayan ekip bunlar. Mersin’le kırsalın arasını yol etmiş, metropol tilkisi olarak örgütte nam salmış, adam elini kolunu sallayarak Mersin’e gelip defalarca eylem yapmış. Burada birkaç bombalı eylem ve bir marketin üst katını tamamen uçuracak kadar büyük eylemler yapmış olan o metropol tilkisini de bir kurşun atmadan yakalayan yiğitler bunlar. Dörtyol’da, trafik polisini görevini yaparken şehit eden, bunu takip eden polisimizi de şehit eden teröristleri burada çatışmaya girip, burnu kanamadan alan yiğitler bunlar. 2008’de Tarsus’u resmen bomba tarlası haline getirmişler. Mersin Limanı’ndan uyuşturucuya geçit vermeyenler bunlar. GDO’lu yiyeceklerle insanımızı zehirlemek isteyenlere hayır diyen arkadaşlar bunlar. Mersin’de ilk Tahrir Meydanı burada yapılmak istenmişti. On binlerce kişiyi topladılar meydanda. Ama başaramadılar. O günkü çalışmaların arkasında istihbarat çalışmaları vardı ve o çalışmaları bu arkadaşlar yaptı. 2008 yılında ve bir yıl öncesinde binlerce insanı sokağa döküp yürütmüşlerdi. Evleri bastırdılar, yağma ettirdiler değişik iş yerlerini. 2008’den sonra fırsat vermedi bu arkadaşlar. Mersin’in kanını emen tefeci ve mafyalara geçit vermeyen arkadaşlar bunlar. 2008’den 2012’ye kadar görev yaptık ve hiçbir vatandaşımızın, meslektaşımızın burnu dahi kanamadı.”

 

Ali Çengelci, açıklamalarının ardından ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’ sloganları altında avukatı ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü binasına geçerek teslim oldu.