Merkel-Putin görüşmesinde ortak konu Trump

Merkel-Putin görüşmesinde ortak konu Trump
18 Ağustos 2018 22:22

Almanya Başbakanı Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Putin bugün bir araya gelecek. Görüşmenin gündemini ise büyük ölçüde ABD Başkanı Trump’ın son dönemdeki çıkışları belirledi.

 

 

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün başkent Berlin’in kuzeyinde, Brandenburg eyaletindeki Meseberg Şatosu’nda bir araya gelecek. Alman hükümetinin misafirhanesi olarak kullanılan şatodaki buluşma, iki liderin son üç ay içinde gerçekleştirdiği ikinci yüz yüze görüşme olacak. Merkel ve Putin’in görüşmenin basına açık bölümünde gazetecilere kısa birer açıklamada bulunması bekleniyor. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı ise planlanmıyor.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, görüşmede Suriye’deki iç savaş ile Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların yanı sıra enerji konularının ele alınacağını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde özellikle Rusya’ya yönelik açıkladığı yaptırımlar ile ticaret, enerji ve NATO konusunda getirdiği eleştiriler Rusya’da da Almanya’da da endişe yarattı.

İki lider son olarak geçen Mayıs’ta Soçi’de görüşmüştü.

Alman Dış İlişkiler Konseyi’nden Rusya uzmanı Stefan Meister’e göre, bu nedenle iki lider Meseberg Şatosu’ndaki görüşmede, fikir ayrılıkları yaşadıkları konulardan çok “ortak çıkarlarının bulunduğu konulara” yönelecekler. Merkel ve Putin’in geçmişteki görüşmelerinde ana gündem maddesinin genellikle Rusya ‘nın Ukrayna ile yaşadığı sorun olduğunu hatırlatan Meister, iki liderin kısmen Trump’ın da etkisiyle odak noktalarını değiştirdiğini belirtti. Merkel, Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Moskova’ya yaptırım uygulanmasına destek veren liderlerin başında geliyordu.

Merkel ve Putin’in ” Trump’ın kendilerini baskı altına almasına izin vermeyeceklerine” dair mesaj vermek isteyebileceklerini söyleyen Meister, Rus liderin ayrıca bu görüşmeyi “ABD’nin hâlâ Rusya ile iş yapan müttefikleri olduğunu Washington’a göstermek” için de kullanabileceğini savundu.