Merkel: Tek başına hükümeti değerlendireceğiz

Merkel: Tek başına hükümeti değerlendireceğiz
23 Eylül 2013 10:18

Almanya Başbakanı Angela Merkel seçim zaferi elde etti.

 

Koalisyon ortağını kaybeden, yeni ortağa ihtiyaç duyan Merkel, kıl payı da olsa tek başına hükümeti kurup kurmayacağı sorusuna “Kesin sonuçları gördükten sonra yetkili kurullarımızda gerekli değerlendirmeyi yapacağız” karşılığını verdi.

 

Resmî olmayan sonuçlara göre, seçimlerin galibi yüzde 41,7 oranında oy alan Hristiyan Birlik partileri oldu. Seçimlere ortak giren muhafazakâr Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) oy oranını yaklaşık yüzde 8’in üzerinde artırdı.

 

Seçimde en kötü sonucu hükümetin küçük ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP) alırken seçim barajını aşamadı. 2009 yılında yüzde 15’e yakın oy alan Hür Demokratlar bu kez yüzde 4.7’de kaldı. Yeni kurulan Euro karşıtı Almanya için Alternatif (AFD) partisi, seçim barajına yaklaşırken yüzde 4,8 oranında oy aldı.

 

Merkel’in yeni koalisyon ortağı alacağı öne sürülen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise tahminî sonuçlara göre oylarını yaklaşık 2,6 artırarak yüzde 25,6 oy oranına ulaştı. Yüzde 3’e yakın oy kaybeden Yeşiller ve yüzde 4’e yakın oy kaybeden Sol Parti de yüzde 8’er oy aldı.

 

Almanya’da genel seçimlere katılım 2009 yılından daha yüksek oldu. Seçim kampanyalarının geç başlamasına ve heyecansız bir seçim dönemi yaşanmasına rağmen, seçmenlerin büyük bir bölümü sandık başına gitti. Seçimlere katılım oranının yüzde 73 civarında olduğu belirtiliyor. Sandık başına çağrılan 61 milyon 800 bin kişinden yaklaşık 3 milyonu ilk kez oy kullandı. Alman seçim sistemine göre seçmenler, ilki doğrudan aday, ikincisi de parti seçimi için olmak üzere iki oy kullanma hakkına sahip. Kullanılan ikinci oylar partilerin Federal Meclis’teki dağılımını belirliyor. Federal meclise girebilmek için 299 seçim bölgesinden 4 bin 451 milletvekili adayı yarıştı.

 

Federal meclise girebilmek için 299 seçim bölgesinden 4 bin 451 milletvekili adayı yarıştı. Seçimlere 60’ın üzerinde de Türk kökenli milletvekili adayı katıldı.

 

MERKEL: SÜPER SONUÇ

 

Seçimden zaferle çıkan Başbakan Angela Merkel Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi?nin (CDU) Berlin’deki genel merkezinde bu sonucu beklediklerini anlatırken “Bu süper bir sonuç” dedi.

 

 

AÇIK OTURUMA KATILDI

 

Başbakan Angela Merkel, Alman birinci kanalı ARD ve ikinci televizyon kanalı ZDF’in ortak açık oturum programında katılırken kıl payı da olsa tek başına hükümeti kurup kurmayacağı sorusuna “Şu anda bu tür spekülasyonlara girmek istemiyorum. Kesin sonuçları gördükten sonra yetkili kurullarımızda gerekli değerlendirmeyi yapacağız” karşılığını verdi.

 

Deutsche Welle, seçimlerde en kötü sonucu alan ve iktidar ortağı iken yüzde 5’lik barajı aşamayarak meclis dışı kalan Hür Demokrat Parti’de (FDP) ise büyük hüzün bulunduğunu, hezimetin siyasi sorumluluğunu üstleneceğini kaydeden Genel Başkan Philipp Rösler, istifa edeceğinin işaretlerini verdiğini bildirdi. Rösler, “Hür Demokrat Parti tarihinin en üzücü, en zor saatlerini yaşamaktadır” derken partisinin birkaç eyalet seçiminde başarı elde etmesine rağmen, Federal Meclis’e girmeyi başaramadığını söyledi.

 

Hür Demokrat Parti?nin birinci sıra adayı Rainer Brüderle ise “Bu ulaştığımız en kötü sonuç” diyerek yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Brüderle de bu yenilginin sorumluluğunu üstleneceğini söyledi.

 

RAKİBİNDEN MERKEL’E KUTLAMA

 

Seçimlerden ikinci olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück ve Genel Başkan Sigmar Gabriel, Başbakan Angela Merkel’in galibiyetini kutlayarak partilerinin yeni kurulacak hükümetin liderliğini üstlenecek çoğunluğa ulaşamadığını hatırlattı. Steinbrück, “İstediğimiz sonuca ulaşamadık” derken büyük koalisyon olasılığıyla ilgili ise değerlendirme yapmak istemedi.

 

SOL PARTİ FAZLA ÜZÜLMEDİ, YEŞİLLER UMDUĞUNU BULAMADI

 

Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi, partisinin oy kaybetmesine rağmen federal meclise üçüncü güç olarak gittiğini vurguladı. Seçim sonuçlarını bu nedenle partisi açısından olumlu değerlendiren Gysi, “Kim 1990’lı yıllarda bu partinin Federal Almanya Cumhuriyeti’nin üçüncü siyasi gücü olacağını tahmin ederdi ki” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yeşiller Partisi, yüzde 8 civarında oy alırken önceki seçimlere oranla oy kaybetmeleri nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı

 

Yeni kurulan Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise aldığı sonuçtan memnun. Seçimlere ilk kez giren partinin genel başkanı Bernd Lucke, meclise girmeyi başaramamalarına rağmen iyi sonuç elde ettiklerini söyledi.

 

TÜRK ADAYLAR

 

Almanya’daki seçime 60’tan fazla Türk kökenli milletvekili adayı katıldı. Başbakan Merkel’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’den Cemile Yusuf, Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) Aydan Özoğuz, Metin Hakverdi, Mahmut Özdemir ve Gülistan Yüksel parlamentoya girdi. Bunların yanı sıra Alman Parlamentosu’na Yeşiller Partisi’nden partinin Eş Başkanı Cem Özdemir, Berlin’den Özcan Mutlu, Bavyera’dan Ekin Deligöz ve Sol Parti’den de Kuzey Ren Vestfalya’da Sevim Dağdelen ve Berlin’den Azize Tank milletvekili seçilen Türk asıllı adaylar arasına girdi.

 

Görev süresi biten Türk asıllı milletvekilleri Serkan Tören ve Memet Kılıç 18’inci dönem milletvekili seçilemedi.