Meclis’teki AB toplantısı iyi başladı karşılıklı eleştirilerle bitti

Meclis’teki AB toplantısı iyi başladı karşılıklı eleştirilerle bitti
19 Aralık 2018 17:00

Türkiye ile AB arasında uzun süredir sıkıntılı olan ilişkiler Avrupa Parlamentosu’na gelen üyelik müzakerelerinin kesilmesini öneren rapor nedeniyle krize girmişti.

 

 

 

Krizi aşmak için Ankara’da 4 yıldır yapılmayan Avrupa Parlamentosu-TBMM karma parlamento komisyonu (KPK) toplantısı, bugün yapıldı. Ancak “sorunlarımızı konuşarak çözeriz” temennileriyle başlayan toplantı, tarafların karşılıklı olarak birbirlerini eleştirmelerinden öteye geçmedi.

 

AB’DEN BOL ELEŞTİRİ, ÜSTÜNE BİR DE EV ÖDEVİ

 

AB tarafı adına yapılan tüm konuşmalarda Türkiye’de başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere temel insan hakları ihlalleri ile, yargı bağımsızlığındaki sorunlarına vurgu yaptı.

 

KIBRIS VE YUNAN SORUNLARI

 

Avrupa Parlamentosu adına konuşan KPK’nın Avrupa tarafı Başkanı Yunan Milletvekili Manolis Kefalogiannis “Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi Türkiye’nin yapacaklarına bağlı” dedi ve hiç adlarını anmadan, Yunanistan ve Kobrıslı Rumların Türkiye ile sorunlarına vurgu yaptı. Yunan vekil, “Türkiye tüm AB üyelerinin egemenliğine, doğu Akdeniz ve Ege’de karasuları ve kıta sahanlığına saygı duymalı” dedi.
Türkiye, Yunanistan ile Ege’de karasuları, Akdeniz’de ise Kıbrıslı Rumlarla petrol ve doğalgaz aramak üzerinden kıta sahanlığı anlaşmazlığı yaşıyor.

 

Kaynak: Zeynep GÜRCANLI/Sözcü

Meclis’teki AB toplantısı iyi başladı karşılıklı eleştirilerle bitti