Meclis’te 27. dönem komisyon üyeleri bu hafta belirlenecek

Meclis’te 27. dönem komisyon üyeleri bu hafta belirlenecek
15 Temmuz 2018 18:19

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 27. dönem komisyon üyelerini bu hafta belirliyor. TBMM Genel Kurulu’nda, partilere düşen üyeler oylanacak.

 

ANKA

 

TBMM Genel Kurulu, 16 Temmuz Pazartesi günü toplanarak, 5 siyasi partinin bildirdikleri komisyon üyelerini oylayacak. 24 Haziran seçimleriyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından, Mecliste artık bütçe kanun tasarısı hariç yasama faaliyetleri milletvekilleri tarafından teklif edilecek.

Yapılan değişiklik ile TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı hariç 20 üyeden oluşacak. Alınan karar gereği, TBMM Divan üyeliklerinin partilere göre dağılımı şöyle olacak:

 

AK Parti: 1 başkanvekili, 6 katip üye, 3 idare amiri. CHP: 1 başkanvekili, 3 katip üye, 1 idare amiri.

 

HDP: 1 başkanvekili, 1 idare amiri. MHP: 1 başkanvekili, 1 idare amiri. İYİ Parti: 1 katip üye. İhtisas komisyonlarından Dilekçe Komisyonu 12, Plan ve Bütçe Komisyonu 30, KİT Komisyonu 35, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu 17, diğer komisyonlar ise 26’şar üyeden oluşacak. 26’şar üyeden oluşan ihtisas komisyonlarının partilere göre üye dağılımı ise şöyle olacak:

 

Adalet, Anayasa, AB Uyum Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm, Çevre, Dışişleri, İçişleri, İnsan Haklarını İnceleme, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Milli Savunma, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji, Tarım, Orman ve Köy İşleri komisyonları; AK Parti 13 üye, CHP 6 üye, HDP 3 üye, MHP ve İYİ Parti 2’şer üye.

 

Dilekçe Komisyonu: AK Parti 6 üye, CHP 3 üye, HDP, MHP ve İYİ Parti 1’er üye. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu: AK Parti 8 üye, CHP 4 üye, HDP ve MHP 2’şer üye ve İYİ Parti 1 üye. KİT Komisyonu: AK Parti 17 üye, CHP 9 üye, HDP 4 üye, MHP 3 üye, İYİ Parti 2 üye. Plan ve Bütçe Komisyonu: AK Parti 15 üye, CHP 7 üye, HDP ve MHP 3’er üye, İYİ Parti 2 üye.

 

AK Parti’nin Meclis’te birinci parti olması ve MHP’nin de desteği ile komisyon başkanları AK Parti’den seçilecek.