Meclis’in şarjı bitti

Meclis’in şarjı bitti
26 Ekim 2014 12:24

TBMM Genel Kurulu, “erken seçim” beklentisi nedeniyle çalışmalarını sürdürmekte zorlanıyor. Özellikle AKP’li vekillerin Meclis çalışmala-rına katılmaması, hükümeti yasama çalışmalarında zor durumda bırakıyor. Meclis Genel Kurulu, geçen hafta bu nedenle çalışma-larını erken sonlandırırken, yargı paketi ve bütçe görüş-melerinin nasıl yapılacağı merak konusu.

 

 

 

TBMM Genel Kurulu, “erken seçim” beklentisi nedeniyle çalışmalarını sürdürmekte zorlanıyor. Özellikle AKP’li vekillerin Meclis’e devamı konusunda yaşanan sıkıntı, yasama faaliyetlerini etkiledi. Vekillerin aklı, 2015 seçimleri öncesinde “liste” yarışında. Meclis Genel Kurulu, önceki gün de bu nedenle çalışmalarını erken sonlandırırken milletvekillerinin yargı paketi ve iç güvenlik paketiyle bütçe sınavı oldukça zor geçecek görünüyor. Hem iktidar hem de muhalefet kulisinde günlerdir konuşulan tek konu, erken seçim.
İktidar partisinin Nisan ayında yaparak öne çekmeyi planladığı milletvekili genel seçimleri heyecanı şimdiden mevcut vekilleri vurdu. TBMM’de bütçe tasarısının görüşmeleri 3 Kasım’dan itibaren başlayacak. Meclis’te Adalet Komisyonu’na ele alınacak yargı paketi ile Başbakan Ahmet Davuoğlu’nun grup toplantısında ana başlıklarıyla açıkladığı iç güvenlik paketi için henüz mesai başlamadı.

 

 

AKP YÖNETİMİ ZORLANIYOR

 

 

Erken seçim havasına giren vekiller, TBMM’deki çalışmaları şimdiden aksatmaya başladı. AKP grup yönetiminin, Meclis çalışmalarına katmaya zorlandığı AKP’li vekiller, geçtiğimiz Çarşamba günü, Meclis Genel Kurulu’nun sadece 2 saat çalışarak kapanmasına neden olmuştu. Genel Kurul’da 184 olan toplantı yeter sayısını ilk yoklamada bulamayan AKP, ikinci yoklamada mükerrer oy kullanarak, sayıyı tutturmaya çalışmış ancak bu durum oturumu yöneten MHP’li Meclis Başkanvekili Meral Akşener tarafından ortaya çıkarılmıştı. Önce partilerin grup başkanvekillerini kürsünün arkasındaki toplantı odasına çağıran Akşener, ardından da Genel Kurul’un çalışmalarını AKP’nin itirazlarına rağmen sonlandırmıştı.

 

 

YOKLAMA TELAŞI

 

 

AKP’li vekillerin devamsızlığı perşembe günü de TBMM Genel Kurulu’nda aynı görüntüye neden olacaktı. Saat 14.00’de yapılan ilk yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamadı. Meclis’te bulunan AKP’li vekiller ikinci yoklama için Genel Kurul’a yetişmeye çalıştılar. Bu sırada aynı dakikalarda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki toplantıya da gidemediler. Muhalefet, komisyon toplantısının AKP’li vekillerin yoklama telaşı nedeniyle zamanında yapılmamasını protesto ederken Genel Kurul’da ise ikinci yoklamada toplantı yeter sayısı sağlanabildi.

 

 

Kaynak: Taraf / Dilek Gedik