Meclis’in ilk gündem maddesi tezkere

Meclis’in ilk gündem maddesi tezkere
30 Eylül 2013 09:34

Yaklaşık 2.5 aylık tatilin ardından TBMM Genel Kurulu 1 Ekim Salı günü (yarın) yeni yasama yılına başlayacak. Meclis’in ilk gündem maddesi ise süresi 4 Ekim’de biten Suriye tezkeresi olacak. CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal 1 Ekim’de yemin edecek.

 

 

MECLİS YENİ YASAMA YILINA BAŞLIYOR

 

Meclis yarın yeni yasama yılı çalışmalarına başlayacak. Genel Kurul’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek yeni yasama yılına ilişkin bir konuşma yapacak. Ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yeni yasama yılı açış konuşmasını gerçekleştirecek. Daha sonra CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal yemin edecek. Saat 19.00’da 24. Dönem 4. Yasama Yılı Açılış Resepsiyonu gerçekleştirilecek.
Bu arada, Genel Kurul Salonu’nda tadilat çalışmaları yapıldı. Işık ve ses sitemi gözden geçirildi.

 

MECLİS’İN İLK GÜNDEM MADDESİ SURİYE TEZKERESİ OLACAK

 

Yeni yasama yılına başlayacak olan Meclis’in ilk gündem maddesi, süresi 4 Ekim’de dolacak olan Suriye tezkeresi olacak. Tezkerenin 2 Ekim Çarşamba veya 3 Ekim Perşembe günü Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Suriye’deki durumun oluşturduğu tehdit ve riskler çerçevesinde hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükûmetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile gerekli düzenlemelerin Hükûmet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesine ilişkin tezkere geçen yıl Meclis’te kabul edilmişti.

 

IRAK TEZKERESİ İLE BİRLEŞTİRİLMESİ GÜNDEMDE

 

Suriye tezkeresinin, süresi 17 Ekim’de dolacak olan Irak tezkeresiyle birleştirilmesi de gündemde. Edinilen bilgiye göre Suriye tezkeresinin kapalı oturumda görüşülmesi bekleniyor.

 

MHP’DE SEÇİM VAR

 

Meclis’te ilk hafta komisyon başkanları ve üyeler belirlenecek. Ancak komisyon başkanların da büyük bir değişikliğin olmaması bekleniyor. MHP’de ise iki grup başkanvekilliği için seçim yapılacak. Ayrıca grup organları da belirlenecek.

 

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ İLK HAFTA BEKLENMİYOR

 

Pazartesi günü açıklanacak olan Demokratikleşme Paketi’nin ilk hafta Meclis gündemine gelmesi beklenmiyor. Kulislerde söz konusu paketin Kurban Bayramından sonraya kalabileceği ifade ediliyor.

 

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

 

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan Yazım Komisyonu yaz boyunca çalışmalarını sürdürdü. Komisyon yeni anayasa çalışmalarına yeni yasama yılında da devam ettirecek.