Meclis’e ‘sağlıkta şiddet’ önerisi: Şiddet uygulayanın SGK primi kesilsin

Meclis’e ‘sağlıkta şiddet’ önerisi: Şiddet uygulayanın SGK primi kesilsin
24 Eylül 2020 11:27

Nisan’da çıkarılan yasaya rağmen sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilememesi üzerine TBMM Sağlık Komisyonu üyeleri ile meslek temsilcileri, sağlıkta şiddet uygulayanlara tutuklu yargılama, ağır ceza, SGK priminin kesilmesi gibi yaptırım önerilerinde bulundu.

 

 

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik saldırının yankıları sürüyor. Gözaltına alınan 5 saldırgandan 2’si tutuklandı. Sağlık çalışanlarına karşı şiddet suçunun cezasının artırılmasına ilişkin düzenleme geçen nisanda Meclis’te yasalaştı. Ancak yasaya rağmen, pandemi döneminde fedakarca çalışan sağlık çalışanalarına yönelik saldırıların yaşanması “Yasa caydırıcı olmadı mı?” sorusunu beraberinde getirdi. Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kararlılığını göstermesi gerektiğini vurgulayan Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) Başkanı Özlem Sezen, şiddeti önlemeye yönelik caydırıcı ceza getirilmesini önerdi.

 

“Cezası ağır olmalı”

 
Milliyet’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre Özlem Sezen, şiddet uygulayan kişilerin kesinlikle tutuksuz yargılanmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları dedi:

“Şiddet olaylarının anında cezalandırılması ve bunun da topluma gösterilmesi lazım. Bir kaç gün önce Gaziantep’te 100 kişi acili bastı. Bunların çok ağır cezalandırıldığı gösterilmeliydi. İnsanlar bir kez ceza almayacaklarını gördüklerinde daha fazlasını yapıyor. Nasıl hakime, savcıya, polise hakarette bulunamaz, el kaldırmazsanız, doktora da aynı şekilde olması lazım. Hasta ve hasta yakını olmak hafifletici bir sebep olmamalı. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların acil durumlar dışında sigortası ödenmeyebilir. Ya da ödeyeceği sigorta primleri miktarı artırılabilir. Bir mali caydırıcılık olabilir.”