‘Meclis’e en çok cezaevi ve yargı şikayeti geldi!’

‘Meclis’e en çok cezaevi ve yargı şikayeti geldi!’
27 Eylül 2020 10:25

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 27 Dönem’de, üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuruların yüzde 63’ünün cezaevi, yüzde 14.7’sinin de yargıyla ilgili şikayetlerden oluştuğunu açıkladı.

 

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27. döneminde, üyesi olduğu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuru sayısının 7 bin 708 olduğunu açıkladı. Tanal, işleme alınmayan, geçersiz sayılan dilekçeler çıkarıldığında konularına göre tasnif edilen toplam rakamın 7 bin 402 olduğunu kaydetti.

CHP’li Mahmut Tanal, doğrudan vatandaşlardan gelen dilekçe sayısının 5 bin 890, milletvekilleri tarafından hazırlanan, milletvekilleri aracılığıyla gelen dilekçe sayısının ise bin 818 olduğunu aktardı.

CHP’li vekil, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na ulaşan başvuruların büyük bir kısmının cezaevlerine ilişkin şikayetlerden oluştuğunu belirtti. Tanal, komisyona gelen başvurularda ikinci sırayı ise yargıya ilişkin başvuruların aldığını dile getirdi.

 

 

GELEN DİLEKÇELERİN YÜZDE 63’Ü CEZAEVLERİYLE İLGİLİ

 

 

27. Dönem’de de komisyona yapılan başvurularda cezaevlerine ilişkin şikayetlerin yine başı çektiğini belirten Tanal, komisyon tarafından işleme alınan 7 bin 402 dilekçenin 4 bin 658’inin, yani yüzde 63’ünün cezaevleriyle ilgili olduğunu aktararak, “Cezaevlerine ilişkin dilekçeleri konularına göre ayırdığımızda ‘Sağlık sorunları’ başlığı altında 1127, ‘Keyfi tutum ve işlemler’ başlığı altında 1108, ‘Nakil sorunları’ başlığı altında 728, ‘Kötü muamele’ başlığı altında 567, ‘Cezaevindeki diğer sorunlar’ başlığı altında 533, ‘Fiziki koşulların iyileştirilmesi’ başlığı altında 466, ‘İşkence’ başlığı altında 116, ‘Cezaevinde ölüm’ başlığı altında 13 tane başvuru şu an komisyon kayıtlarına geçmiş bulunmaktadır. Her dönem komisyona cezaevleri konusunda yoğun şikayetler gelmektedir. Bu rakamlar bizlere cezaevlerinde bir şeylerin ters gittiğini göstermektedir. Tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri iddialarını araştırmamız, şikayet ve talepleri dikkate almamız gerekmektedir. Cezaevlerimiz işkence, kötü muamele iddiaları ve hak ihlalleriyle gündeme gelmemelidir. Cezaevlerine ilişkin sorunları halının altına süpürmek, ertelemek yerine sorunları biran önce çözmeliyiz. Biriken sorunlar daha büyük problemlere yol açar” dedi.

 

 

KOMİSYON BAŞVURULARINDA İKİNCİ SIRADA YARGI VAR

 

 

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, komisyona gelen, işleme alınan dilekçelerin bin 88’inin, yani yüzde 14.7’sinin de yargı alanıyla ilgili olduğunu aktararak, “Yargı kararından memnuniyetsizlik’ başlığı altında 708, ‘Yargıyla ilgili diğer sorunlar’ başlığı altında 121, ‘Şartlı tahliyeyle ilgili sorunlar’ başlığı altında 49, ‘Tutukluluk süresinden şikayet’ başlığı altında 48, ‘Bireysel af ve cezanın ertelenmesi talebi’ başlığı altında 40, ‘Genel af/özel af talebi’ başlığı altında 39, ‘Yeniden yargılanma talebi’ başlığı altında 32, ‘Yargılanmanın uzun sürmesi’ başlığı altında 25, ‘Yargıtay yargılamasının uzun sürmesi’ başlığı altında 14, ‘Mahkeme kararının uygulanması talebi’ başlığı altında 9, ‘Duruşmaya çıkarılmama’ başlığı altında 3 tane dilekçe komisyona ulaşmıştır. Cezaevlerinden sonra en çok şikayet edilen alan yargıdır. Mahkemelerin, yargının kararları, son yıllarda hiç olmadığı kadar tartışılır, sorgulanır bir hal almıştır. Yargıya güven giderek azalıyor. Vatandaşların adalet algısı olumsuz yönde yükseliyor. Bu ülkede üstünlerin hukukunun değil, hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu konusunda kamuoyunu ikna edecek adımlar atılmalıdır. Unutmayalım ki, yargı çökerse hepimiz altında kalırız” ifadelerini kullandı.