Meclis bütçesi yüzde 44 arttı!

Meclis bütçesi yüzde 44 arttı!
1 Kasım 2018 10:09

Meclis’in 2019 bütçesi 2018 bütçesine göre yüzde 44.7 artırıldı. Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop bu artışı, “milletvekili ve danışmanlarının sayısındaki, enflasyondaki ve eski milletvekillerinin tedavi gidelerindeki artışa” bağladı. Meclis bütçesinden ilk kez RTÜK’e, bütçesi giderlerini karşılamadığı gerekçesiyle 40 milyon TL para aktarıldı.

 

 

Sinan Tartanoğlu/ Cumhuriyet

 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Meclis ve Cumhurbaşkanlığı’nın 2018 bütçesi görüşüldü. Bu yıl ilk kez TBMM’nin bütçesinden RTÜK’e, hazine yardımı olarak 40 milyon TL pay ayrıldı. Bu payın RTÜK’ün giderlerinin gelirlerinden fazla olması tahmini üzerine ayrılığı öğrenildi.

RTÜK’ün gelirlerindeki azalmanın sebebinin ise reklam gelirlerinin azalmasından, lisans gelirlerinin çok düşmesinden kaynaklandığı ifade edildi. Görüşmeler sırasında Başkanlık sistemine uyum için Meclis İçtüzüğünde yapılan değişiklikte komisyon çalışmalarına ilişkin bir çelişki de ortaya çıktı.

AKP’yi Salih Cora; SPK, BDDK gibi bağımsız kurumlar ile yargı kurumlarının bütçelerinin de İçtüzüğe göre bürokratlar tarafından değil Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve bakan yardımcıları tarafından savunulması gerektiğini söyledi. Çıkan tartışma üzerine çalışmalara ara verildi. Aranın ardından TBMM Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, İçtüzük’te bir çelişki olduğunu belirterek, çalışma yapacaklarını söyledi. Meclis Başkanvekili Şentop, muhalefetin Meclis yerleşkesine “külliye” denilmesine karşı çıkması üzerine CHP’li Cavit Arı ile gerginlik yaşadı. CHP’li Cavit Arı, “ TBMM diyeceksiniz, burası külliye değil. Kendisi de TBMM Başkanı, Külliye başkanı değil” dedi.