Meclis bu gündemle açılacak! ‘Türk tipi seçim sistemi’ mi geliyor?

Meclis bu gündemle açılacak! ‘Türk tipi seçim sistemi’ mi geliyor?
10 Ağustos 2020 11:00

TBMM, kamuoyunda büyük tartışma yaratan “Çoklu baro” düzenlemesi ve sosyal medya platformlarına temsilci bulundurmamaları durumunda yaptırım öngören kanunu çıkardıktan sonra 2 ay sürecek yaz tatiline girdi.

 

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Meclis tatilde ancak Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP parti merkezlerinde mesai devam edecek. Edinilen bilgiye göre Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Yasası ve Meclis İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikle ilgili oluşturulan komisyonlar yaz boyunca çalışacak ve ekim ayında açılacak olan Meclis’in ilk gündem maddeleri de bu teklifler olacak.

 

2 yılını dolduran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bu 3 ayağında sıkıntı olduğunu söyleyen bir siyasetçi, söz konusu değişikliklerle sistemin tamamlanacağını söyledi. Barajın düşürülmesi, dar ya da daraltılmış bölge ile ittifak sistemin kaldırılması gibi birçok seçenek masada.

 

Getirilecek yeni sistemler için, “Özgün bir model olacak” sözleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılan “Türk Tipi Başkanlık Sistemi” yorumlarını akla getirdi. Planlandığı gibi bu düzenlemeler Meclis’in açılacağı ekim ayında kanunlaştırılırsa bu aynı zamanda seçim tarihi ile ilgili de bir mesaj taşıyabilir. Anayasaya göre seçim kanununda yapılacak değişiklikler 1 yıl sonra uygulanabiliyor. Bu durumda erken seçim ihtimali en erken 2021 Kasım ayı olacak.