Meclis Başkanlığı seçimindeki ihtimaller!

Meclis Başkanlığı seçimindeki ihtimaller!
25 Haziran 2015 09:30

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Meclis Başkanlığı seçimlerinin aynı zamanda koalisyonun da rengini belirleyeceği öngörülüyor.

 

 

Meclis’e giren 4 partiden 3’ü Meclis Başkan adaylarını açıkladı. HDP Dengir Mir Mehmet Fırat’ı, CHP Deniz Baykal’ı, MHP ise Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. Her ne kadar adaylık başvuruları bireysel olsa ve partiler hangi adaya oy verecekleri konusunda grup kararı alamasa da, her partinin kendi adayını destekleyeceği ve sürpriz yeni adayların çıkmayacağı tahmin ediliyor.

 

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti ise geçmişteki günlerin aksine bu Meclis Başkanlığı seçimlerinde aday belirlemekte zorlanıyor. Önceki 3 dönemde kendi adaylarını kolaylıkla seçtiren AK Parti, bu sefer Meclis Başkanlığı’nı pazarlık unsuru olarak kullanmak zorunda. AK Parti’den gösterilecek adayın kim olursa olsun, seçilmesi garanti değil ve büyük ihtimalle koalisyon hesapları dolayısıyla Meclis Başkanı AKP’den olmayacak. AKP’den adaylık için Nabi Avcı, Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet İyimaya gibi isimler zikrediliyor. Ancak herkes Meclis Başkanlığı’nın koalisyon görüşmelerini de belirleyici bir unsur olacağını kabul ediyor. Bu bakımdan kulislerde konuşulan bilgilere göre bu sefer ki Meclis Başkanlığı seçimleri aynı zamanda hükümetin rengini de belli edecek. Şöyle ki… Eğer Meclis’teki seçimlerden CHP’nin adayı Deniz Baykal başkan olarak çıkarsa, muhtemelen Başkan seçiminin hemen ardından partiler arası gerçekleşecek koalisyon görüşmelerinden AKP+CHP koalisyonu çıkacak.

 

Eğer Meclis’teki seçimlerden MHP’nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu çıkarsa da, AKP+CHP koalisyonu rafa kaldırılacak ve AKP+MHP koalisyonu gerçekleşecek. Çok küçük bir ihtimal ise AKP+HDP birlikteliğiyle ortaya çıkabilir. Bu ihtimal zayıf da olsa HDP’nin AKP’ye destek verip AKP’nin adayını seçtirmesi durumunda hükümetin AKP+HDP şeklinde olabileceği ifade ediliyor. Eğer seçimler 3. tura kalırsa Meclis aritmetiği gereği AKP ve CHP adayları finale kalacak. Dolayısıyla eğer AKP koalisyon pazarlığında Meclis Başkanlığı’nı MHP’ye verecekse 3. turdan önce destek verip Ekmeleddin İhsanoğlu’nu seçtirmeli. Partilerin birinci ve ikinci turda genelde kendi adaylarına oy vermeleri beklenir. Ancak ince hesaplar bu tabloyu değiştirebilecek. Yine kulislere göre, gerek Erdoğan-Baykal görüşmesi, gerekse kamuoyunun beklentisinin ağırlıklı olarak geniş tabanlı AKP+CHP hükümeti seçeneğinde temerküz etmesi dolayısıyla Deniz Baykal Meclis Başkanı ve koalisyon seçeneğinin de AKP+CHP şeklinde olacağı öngörülüyor.

 

 

Kaynak: Rota Haber