Meclis Başkanı seçimi için oylama başladı

Meclis Başkanı seçimi için oylama başladı
30 Haziran 2015 16:02

Meclis Başkanı seçimi başladı. Bugün yapılacak ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunu, yani en az 367 oy alan aday TBMM Başkanı seçilebilecek.

 

 

TBMM’de Başkanlık seçimi başladı. ‘En erken doğan üye’ sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yönettiği oturumda milletvekilleri il sırasına göre oy kullanmaya başladı. Bugün yapılacak ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunu, yani en az 367 oy alan aday TBMM başkanı seçilebilecek. İki turdan sonuç çıkmaz ise yarın üç ve dördüncü tur oylamalar yapılacak. Geçici Başkan Deniz Baykal öncelikle ant içmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti.

 

 

Baykal “Anayasamıza göre milletvekillerinin göreve başlamadan önce ant içmeleri gerekmektedir. Şimdi geçen birleşimde ant içememiş olan milletvekillerini, ant içmek üzere kürsüye davet ediyorum” sözleriyle kürsüye davet etti. HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, CHP Ankara Milletvekili Ahmet Haluk Koç, HDP Bitlis Milletvekili Mizgit Irgat ve HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım yemin etti.

 

 

ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU

 

 

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu.Deniz Baykal daha sonra başkanlık için aday gösterme önergelerini müracaat sırasına göre okuttu… Baykal adaylık önergelerinin okunmasının ardından şunları söyledi:Sayın milletvekilleri anayasanın 94’ncü maddesinin 4’ncü fıkrası uyarınca, başkan seçimi gizli oyla yapılacaktır.İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani en az 367 oy. üçüncü oylamada, salt çoğunluğu yani en az 276 aranacaktır.Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, dördünü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacaktır.Gizli oylama, komisyon ve hükümet sıralarında yer alan katip üyelerden, komisyon sırasındaki katip üyeler, Adana’dan başlayarak Denizli’ye kadar, Denizli dahil. Ve Diyarbakır’dan İstanbul’a kadar, İstanbul dahil. Hükümet sırasında katip üyeler ise, İzmir’den Mardin’e kadar, ve Mersin’den Zonguldak’a kadar adı okunan milletvekiline mühürlü oy pusulası ile zarfı verecek ve milletvekilinin adını defterden işaretleyecektir.Oyunu kullanacak sayın milletvekili zarfı aldıktan sonra oy kabinine girecek, oy pusulasında adı yazılı adaylardan hangisine oy verecekse, o adayın önündeki kareyi çarpı işaretiyle işaretleyip, oy pusulasını kabinde zarfa koyduktan sonra, başkanlık divanı kürsüsünün önüne konan kupaya atacaktır.

 

 

OYLAMA BAŞLADI

 

 

Baykal’ın bilgilendirmesinin ardından milletvekilleri il sırasına göre anos edilmeye başlandı. Oy kabinlerinden çıkan vekiller zarflarını kutulara atmaya başladı.