Meclis açılıyor, tartışmalı konular 2021’e mi kalacak?

Meclis açılıyor, tartışmalı konular 2021’e mi kalacak?
30 Eylül 2020 08:15

Meclis yaklaşık 2 aylık tatilin ardından 1 Ekim’de çalışmaya başlayacak. Pandemi koşullarında kontrollü olarak mesai yapacak Meclis’in gündeminde şimdilik tarım, güvenlik soruşturması, enerji, yeniden yapılandırma gibi tekliflerin olması bekleniyor. Daha sonra yaklaşık 2 ay sürecek bütçe görüşmelerine geçilecek. AK Parti’nin üzerinde çalışma başlattığı seçim, siyasi partiler kanunu ve yerel yönetim reformu gibi değişikliklerin takvimi konusunda ise henüz karar verilmedi.

 

 

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre 28 Temmuz’da tatile giren Meclis Genel Kurulu’nun 27. Dönem 4. Yasama Yılı 1 Ekim’de yapılacak özel oturumla başlayacak. Özel oturumda ilk olarak Meclis Başkanı Mustafa Şentop bir açılış konuşması yapacak ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis Genel Kurulu’na hitap edecek.

 

 

TUMA ÇELİK’İN DOKUNULMAZLIK DOSYASI GENEL KURUL’A GELECEK

 

 

Meclis’in açılış töreninin ardından hem komisyonlar hem de genel kurul gündemini birçok konu bekliyor. 2 Ekim’de Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu toplanarak hakkında “cinsel saldırı” ve “tehdit” suçlamasıyla fezleke düzenlenen Bağımsız Milletvekili Tuma Çelik hakkında hazırlanan raporu görüşecek. Komisyonun Çelik’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alması, kararın 6 Ekim’de toplanacak Genel Kurul’da da görüşülerek oylanması bekleniyor. HDP’den ihraç edilen Çelik’in dokunulmazlığının oy birliği ile kaldırılması sürpriz olmayacak.

 

 

GENEL KURUL GÜNDEMİNDE İKİ TEKLİF VAR

 

 

Meclis’te komisyonlardan geçmiş, Genel Kurul gündeminde bekleyen iki kanun teklifi var. Tarım arazilerine yapılan hobi bahçelerini engellemek, sahte gıdada cezaları arttırmak ve medyada gıda konusunda yanıltıcı yayın yapanlara cezaları arttırmak amacıyla getirildiği açıklanan tarımla ilgili teklif tartışmalara neden olmuştu. AK Partili yetkililer, tarım arazilerine yapılmış hobi bahçelerinin kaçak durumda olduğuna dikkat çekerek, “Tarım arazileri yok ediliyor. Harran, Çukurova perişan edilmiş. Bunun önüne geçmek zorundayız. Hepsinin yıkılması gerek. Hobi bahçesi demişler ama havuzlu villa yapmışlar. Bunlar kaçaksa ona göre işlem yapılması şart. Çıkaracağız, bu saatten sonra geri adım yok” değerlendirmesinde bulundular. Teklifin gıdayla ilgili yanıltıcı bilgiler veren ve yayınlayanlara yönelik ceza getiren düzenlemesi de tartışmalara neden olmuştu. Bazı yanlış anlamalara neden olan bu konunun da müzakere edilerek netleştirilebileceği ifade ediliyor.

 

 

GÜVENLİK SORUŞTURMASINA RÖTUŞ BEKLENİYOR

 

 

Meclis gündeminde bekleyen güvenlik soruşturması ile ilgili teklif de tartışmalara yol açtı. Daha önce iki kez Anayasa Mahkemesi’nden dönen güvenlik soruşturması ile ilgili getirilen yeni teklife CHP ve HDP bütünüyle karşı, AK Parti içinde de itirazlar olduğu biliniyor. Özellikle memuriyete giriş için yapılan soruşturmada kişinin eşi ve birinci derece kan ve sıhri hısımlarının da (kayınpeder, kayınvalide gibi) incelemeye dahil edilmesi tartışma konusu. AK Parti kaynakları teklifte müzakereler ile bazı rötuşlar yapılarak Meclis’ten geçirilebileceğini ifade ediyor.