Matematik Dersi

Matematik Dersi
23 Şubat 2019 12:29

Problem çözme ve akıl yürütme sanatı olarak tanımlanan Matematik, sayıların hakim olduğu soyut bir dünya olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle sayılara geometrik şekillerinde dahil olması sonrasında bambaşka bir hal alan Matematik, sayı ve şekillerin birbirleriyle bağlarını kuran bir dal olarak tanımlanmaktadır. Bilim ve teknolojinin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkan Matematik, bilimsel formülasyon süreci olarak ifade edilmektedir.

 

 

Yaşamın soyutlanmış biçimi olarak tanımlanan Matematik, hayat kadar eski bir tarihi geçmişe de sahiptir. İnsanlık tarihine paralel olarak geliştirilen Matematik, insanlaşma sürecinin seyrini de değiştirmiş bir daldır. O halde Matematik, yaşamla birlikte gelişen, yaşam kadar eski bir bilim dalı olarak da tanımlanabilmektedir. Matematik bilimiyle uğraşmak ciddiyet gerektiren bir iştir. Her ne kadar asık yüzlü bir disiplin olarak hatırlansa da Matematik, yaşam kadar eğlenceli olan bir derstir. Dünya genelinde oynanan tüm bilgisayar oyunlarının matematik sayesinde mümkün olduğu düşünüldüğünde matematik dersinin ne kadar eğlenceli olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Ayrıca unutmamak gerekir ki matematik bilmek, insanı ayrıcalıklı kılan bir durumdur.

 

Basit matematiğin temelinden 4 işlem vardır. Toplama işlemi, çıkarma işlemi, çarpma ve bölme işlemi. Bu işlemler aslında günlük hayatta da öğrenmeyi zorunlu tutulan işlemlerdir. Alışverişte, maaş çekmede, ödemelerde neredeyse hayatımızın her yerinde kullandığımız hesaplamalardır.

 

Temel kavramlar, sayılar, basit eşitsizlikler, denklemler, üslü sayılar, köklü sayılar, işlem, her türlü problemler, bölünebilme kuralları, obeb – okek, mutlak değer, kümeler, fonksiyonlar, logaritma, türev, integral, karmaşık sayılar temel olarak adlandıracağımız diğer matematik konuları arasında gösterilebilir.

 

Matematik Dersinin Kazanımları

 

Matematik günlük hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. İşte günlük hayatımızda hangi alanlarda matematiği kullanırız? Soruna verilebilecek yanıtlar:

 

  • Düşüncelerimizi net, açık ve kesin bir şekilde belirtebilme
  • Sağduyu sahibi ve sezgisel egemenliği olan bireyler yetiştirme
  • Kesin ve açık bir anlatım gücünün kazanılması
  • Bağımsız düşünebilme yeteneğinin geliştirilmesi
  • Yeni düşüncelere açık olarak bu düşünceleri kabullenebilme
  • Verileri sistemli bir şekilde yorumlayabilme ve düzenleyebilme
  • Temel ipuçlarını keşfederek problem çözme yeteneğini geliştirme
  • Yaratıcı düşünceyi teşvik ederek, yeni şeyler üretmeyi teşvik etme