Martı imar iznini kaptı

Martı imar iznini kaptı
23 Temmuz 2017 09:03

Kamuoyunda tartışmalara neden olan İstanbul’daki Kabataş Martı Projesi inşaatı 7 ay önce başladı. Mahkemenin iki kez reddettiği projenin planları ise 15 gün önce onaylanıp itiraz için askıya çıkarıldı

 

 

 

Özlem Güvemli / Sözcü

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Kabataş İskelesi Ulaşım Transfer Merkezi” için çalışmalar Aralık 2016’da başladı. Kamuoyunda tartışmalara neden olan ve ‘Martı Projesi’ olarak bilinen çalışma için denize kazıklar çakıldı. Projenin planlarına onay ise temmuz ayında çıktı. Martı Projesi’nin planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5 Temmuz’da onaylanarak 21 Temmuz’da itirazlar için askıya çıkarıldı. Tepki çeken planlar 19 Ağustos’a kadar askıda kalacak.

 

 

İSKELE TANIMI GETİRİLDİ

 

 

Kabataş’taki kara, deniz ve raylı sistem hatlarının yeniden düzenlendiği planın açıklama raporunda toplam alanın 29 bin 396 metrekareyi kapsadığı kaydedildi. Alanın bütünü “iskele” olarak tanımlandı. Ulaşım transfer merkezi için hazırlanan planların daha önce idare mahkemesi tarafından 2 kez iptal edildiği de raporda yer aldı. Raporda, Kabataş’a bağlanacak metro hatlarının son durumu da anlatıldı.

 

 

2 HAT BAĞLANACAK

 

 

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan Tekstilkent-Kabataş metrosu projelerinin tamamlandığı, yatırım ihalesi çalışmalarının sürdüğü ifade edildi. Hat inşaatı tamamlandığında Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane ilçelerinin Kabataş Yolcu İskelesi ile denizyolu ulaşımına ve diğer raylı sistem hatlarına entegre olacağı kaydedildi. Plan raporunda “İDO,BUDO, Dentur Avrasya ve şehir hatları firmalarının belli bir sistem içerisinde yeniden düzenlenmesi ve çağdaş mimari çizgilerle yolculuk konforunun artırılması amaçlanmıştır” denildi.

 

 

DENİZ HARİTASI DEĞİŞECEK

 

 

Proje tamamlandıktan sonra değişen sahil hattı ve derinlikler ile yeni inşa edilen alanlar, deniz haritalarına işlenecek. Emsal hesabı ve kat yüksekliği, ilgili koruma kurulu tarafından onaylanacak avan proje ile belirlenecek.