Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampusu tarih oluyor

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampusu tarih oluyor
19 Şubat 2018 20:44

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampusu tarih oluyor. Kampusun 26 dönümlük arazisinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konut ve ticari birimler yapılmak üzere değiştirildi.

 

 

 

Yıllardır taşınması gündemde olan Marmara Üniversitesi’nin İletişim ve Diş Hekimliği fakültelerinin bulunduğu Nişantaşı kampusu için düğmeye basıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul en pahalı noktalarından Nişantaşı Teşvikiye semtinde ve Ihlamur Kasrı’nın tarihi sit alanı sınırları içinde kalan kampus için yeni bir plan hazırlayarak askıya çıkardı.

 

mu

 

PROTOKOL YAPILMIŞTI

 

Plan açıklama raporunda 2016 yılında Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TOKİ tarafından imzalanan protokolde Marmara Üniversitesi mülkiyetinde yer alan Şişli Teşvikiye Mahallesi 405 ada 9, 14 ve 102 parsellerin TOKİ’ye devredildiği belirtildi. Protokol kapsamında dağınık halde bulunan Marmara Üniversitesi yerleşkelerinin bir araya getirilmesi amacıyla Maltepe Küçükyalı’daki Orgeneral Kenan Evren Kışlası arazisinin, Marmara Üniversitesi’ne devredildiği hatırlatıldı. Üniversite kampusunun taşınması ile birlikte atıl hale gelecek ve “Riskli Yapı” kapsamına alınan yapılara yönelik planlama çalışması yapıldığı ifade edildi.

 

ÜNİVERSİTE FONKSİYONU İPTAL

 

Eğitim, öğretim, araştırma ve savunmaya yönelik belirlenen politikaların kamu finansmanının sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan plan doğrultusunda arazideki “Üniversite Alanı” fonksiyonu kaldırılarak “Ticaret+Konut” ve “Park” fonksiyonları getirildi. Emsale konu inşaat alanı 26 bin 887 metrekare oldu. Arazinin bitişiğinde Ihlamur Kasrı Doğal ve Tarihi Sit Alanı bulunması nedeniyle yeşil alan düzenlemesi yapıldı.

 

14 DÖNÜME KONUT, 8 DÖNÜME PARK

 

Hazırlanan yeni plana göre alanın yüzde 58’i yani 14 bin 245 metrekaresi “ticaret ve konut”, yüzde 36’sına denk gelen 8 bin 856 metrekarelik bölümü park ve yeşil alan olarak düzenlendi. Arazinin yüzde 5.90’lık bölümü de ticaret alanı olarak tanımlandı. Konut ve ticaret alanında yapılacak binaların kat yüksekliği 10, ticaret alanındaki yükseklik sınırı da 5 kat olarak belirlendi. Planlama alanının nüfusu da 691 kişi olarak saptandı.

 

TÜNEL İNŞAATI GEÇİYOR

 

Plan değişikliği ile ilgili görüşü sorulan İBB Ulaşım Müdürlüğü, planı değiştirilen alanın bir kısmının inşaatı süren Dolmabahçe-Levazım Karayolu tünel hattında kaldığına dikkat çekildi ve “Uygulama aşamasında Altyapı Projeler Müdürlüğü ve Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü’nden görüş alınarak plan bütününde değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.

 

MEVCUT YEŞİL KORUNSUN

 

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ise mevcut plandaki yeşil alan miktarının korunmasını istedi. İSKİ, planlama sahasının lhlamurdere Deresi’nin kısmen taşkın önlemli yapılaşma alanında kaldığına dikkat çekerek önlem alınması gerektiğini belirtti.

 

 

Kaynak: Özlem Güvemli/Sözcü

 

MÜ Nişantaşı Kampusu için düğmeye basıldı