Mansur Yavaş’a karşı çıkan AKP’li başkanın borçlanma yetkisi aldığı ortaya çıktı!

Mansur Yavaş’a karşı çıkan AKP’li başkanın borçlanma yetkisi aldığı ortaya çıktı!
10 Mayıs 2020 15:25

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a belediye bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi verilmesi önerisine karşı çıkan Mamak Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Murat Köse’nin, Ocak ayında üst sınırdan borçlanma yetkisi aldığı ortaya çıktı. Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik güçlük yaşayan yurttaşlara yardım yapılması amacıyla ABB Meclisi’ne getirilen teklife karşı çıkan ve yetkinin bütçenin yüzde 1,5’i ile sınırlandırılmasını isteyen Köse’nin, “Belediyenin hizmet giderlerini karşılamak” gerekçesiyle 6 Ocak’ta Mamak Belediye Meclisi’ne getirilen borçlanma yetkisi teklifini kabul ettirerek 38,6 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı belirlendi.

 

 

 

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre ABB Başkanı Yavaş başkanlığında önceki gün olağanüstü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, “Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılacak çalışmalar, toplu taşıma hizmeti veren esnafa verilecek gelir desteği” gibi konuları görüşmek için bir araya geldi. Olağanüstü toplantıda, koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik anlamda zarar gören yurttaşlara nakdi yardım sağlamak amacıyla Meclis’te görüşülen, “Belediye Başkanı’na borçlanma yetkisi verilmesi” önerisi AKP’li ve MHP’li üyelerinin engellemeleriyle karşılaştı.

 

 

Teklife karşı çıkan Mamak Belediye Başkanı ve ABB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Murat Köse, kürsüden yaptığı konuşmada Mansur Yavaş’ı hedef alan Köse, borçlanmanın 100 milyon TL ile sınırlandırılmasını talep etti. Borçlanma teklifinin sınırlandırılması önerisi oyçokluğu ile kabul edilen Köse’nin, Ocak ayında en üst sınırdan borçlanma yetkisi aldığı ortaya çıktı

 

 

BirGün’ün ulaştığı belgeye göre, 6 Ocak’ta toplanan Mamak Belediye Meclisi, “Yatırımların tamamının belediye bütçesi ile karşılanamayacağı” ve “Hizmet giderlerinin karşılanabilmesi” gerekçeleriyle getirilen, “Belediye Başkanı’na borçlanma yetkisi verilsin” teklifini görüştü. 2018 yılı bütçesi 386 milyon 541 bin TL olan Mamak Belediyesi’nin, 2020 yılı için bütçesinin yüzde 10’u kadar, 38 milyon 651 bin TL tutarında borçlanabileceği belirtildi.

 

Mamak Belediye Başkanı Köse’ye, “Hizmetlerin karşılanabilmesi” amacıyla en üst sınırdan borçlanma yetkisi verilmesi teklifi, Belediye Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi. Bu kapsamda Köse, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun, “Borçlanma” ile ilgili bölümünde belirtilen en üst sınırdan borçlanma yetkisi aldı. 2018 yılı bütçesi 386, 5 milyon TL olan Mamak Belediye Başkanı Köse’nin yetki aldığı borçlanma tutarı 38,6 milyon TL oldu.